Bornholms fremtid kører på grøn energi

Hos Bornholms Energi & Forsyning er der damp på kedlerne, for her smedes
hver dag de grønne energiløsninger, der skal få den bornholmske fremtid til at
køre på skinner. Mange projekter er i gang – el-biler, Bornholm som national test-ø
og stadig større CO2-frit forbrug. Det går stærkt og er vanvittigt spændende,
fortæller direktør Rasmus Sielemann Christensen.

Af Louise Skøtt Gadeberg

Det går godt hos Bornholms Energi & Forsyning. Her har man inden for det sidste år haft besøg fra 56 lande, hvor inter- nationale aktører tager den lange vej til Bornholm for at blive klogere på forsyningsselskabets mange, grønne energiprojekter.

Her er direktør Rasmus Sielemann Christensen ikke et øjeblik i tvivl om, at det nytter at brande Bornholm som en grøn, energiklog ø, der er med fremme forrest i feltet for fremtidens energiløsninger. Det sætter både Bornholm på verdenskortet, men det er også med til at tiltrække kvalificeret arbejdskraft til selskabet og øen generelt.

Bornholm har nemlig et stærkt energibrand, der mange steder i verden opfattes som spændende og ’der, hvor det sker’, hvilket for mange er noget, man gerne vil besøge, opleve og være en del af.

”Vores energiturister tæller alt fra ministre og NGO’er til nationale og internationale teknikleverandører som IBM, Nissan og andre, som vi samarbejder med for at skabe ny viden om den mest effektive og mest prisbillige, grønne omstilling,” forklarer direktøren.

Bornholm aspirerer som national test-ø

Hvis noget kan lade sig gøre i det bornholmske minisamfund, så kan det lade sig gøre mange andre steder i verden – og derfor er Bornholm den perfekte test-ø for den samlede, nationale energiudvikling. Netop dette er man hos BEOF i samarbejde med Bornholms Regionskommune og DTU, Danmarks Tekniske Universitet, ved at forfatte et notat omkring, som Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har efterspurgt.

”Forsøg er nemme at kontrollere her, fordi vi er så afgrænset men samtidig udgør et helt og fuldt samfund med alle faciliteter.

Transformationen af det bornholmske energisystem, hvor f.eks. al varme her på øen produceres bæredygtigt på biomasse, vind og sol. Det aftvinger respekt mange steder i verden, og derfor bruger vi gerne energi på at dele vores viden fra vores forskningsprojekter,” understreger han.

"“ ECOgrid er et manifest eksempel på, at bornholmerne er optaget af bæredygtighed – både at gøre deres ø, Danmark og hele verden til et grønnere sted at leve" konstaterer Rasmus Sielemann Christensen

Bornholmerne er med på at teste

Også bornholmernes eksibilitet, nysgerrighed og velvilje, når nye forsøg skal testes, er med til at styrke øens forcer. Det viste bl.a. ECOgrid-projektet, hvor først 2000 og siden i projektets anden fase 1000 bornholmere lod Bornholms Energi & Forsyning styre varmeforbruget hjemme i forbrugernes hjem.

”Vi glemmer nogle gange, hvor godt gået det er af bornholmerne. Til sammenligning har de på Frederiksberg i Køben- havn svært ved at finde fem familier, der vil teste en elbil i deres hverdag. ECOgrid er et manifest eksempel på, at bornholmerne er optaget af bæredygtighed – både at gøre deres ø, Danmark og hele verden til et grønnere sted at leve,” konstaterer Rasmus Sielemann Christensen og slutter med manér:

”Der tales meget om Smart Cities, men byerne behøver ikke sende fremtidens løsninger herud i Vandkantsdanmark – for det er her, vi udvikler, tester og optimerer dem. Men vi skal nok sørge for at sende dem optimeret ind til de store byer, så effektive løsninger og know-how også gør gavn i byerne.”

Om Bornholms Energi & Forsyning

Som en multiforsyningsvirksomhed, der leverer lys, vand og varme samt håndterer spildevand, udgør Bornholms Energi & Forsyning fundamentet for den daglige energi på Bornholm. Et fundament, der også tæller den grønne omstilling og Bright Green Island, og et fundament for vækst og udvikling på øen.