Sætter du pris på din virksomhed?
Livet som selvstændig er uforudsigeligt, og selvom tanken om at sælge virksomheden måske virker fjern, er det vigtigt at være forberedt på fremtiden – især på Bornholm, hvor det kan kræve en ekstra indsats at finde den rette investor eller køber.
Hvordan kan du nemt og ubesværet overdrage styringen af din virksomhed, sikre en god pris og fortsætte videre i livet uden bekymringer? Det er temaet for ’Sætter du pris på din virksomhed?’ – arrangeret af Business Center Bornholm og Erhvervshus Hovedstaden, der finder sted den 23. januar 2024 på Hotel GSH i Rønne.
Arrangementet koordineres af senior forretningsudvikler Ebbe Mølsted-Møller, ekspert inden for ledelse og finansiering, der forklarer, at formålet er at skabe opmærksomhed om, hvor vigtigt det er at være proaktiv og udarbejde en exit-plan. Det handler i bund og grund om at sikre en optimal pris og få arven ført videre.
”I Danmark nærmer 23.000 virksomhedsejere sig den aldersgruppe, 60 og 65 år, hvor det er relevant at iværksætte en exit-plan. Typisk ser vi dog, at denne proces først tages alvorligt, når ejerne er 75 år eller ældre, og Bornholm er desværre ingen undtagelse. Vores mål er derfor at informere om, hvor vigtigt det er at begynde at overveje virksomhedens fremtid i god tid – mindst fem år før et ejerskifte skal finde sted.
Han understreger også, at selvom man indleder processen, behøver man ikke at lukke døren helt til sin virksomhed. Nogle frygter eksempelvis kedsomhed efter et salg, men Mølsted-Møller forsikrer, at der er mange muligheder for at finde en ny rolle, hvor man kan bruge sin ekspertise og erfaring uden at skulle bære hovedansvaret.
”Mange har svært ved at se sig selv i et andet liv. Men man skal selvfølgelig prioritere at overveje, hvad man selv vil efter ejerskiftet. Ønsker man at fortsætte i en konsulentrolle, i bestyrelsen eller noget tredje? Uanset hvad, så er min erfaring, at langt de fleste fortryder, de ikke gik i gang tidligere. Et veltilrettelagt ejerskifte frigiver ny energi til andet i livet – og ens ”baby” og formue bliver ikke tabt på gulvet.”
Endelig er der den fordel, at man er forberedt, hvis der opstår akut behov for at skifte fokus.
”Livet er uforudsigeligt, og som virksomhedsejer bør du konstant være forberedt. Det helt simple råd er: Betragt din virksomhed som dit hjem. Hvis tilstandsrapporten har fejl og mangler, når du en dag beslutter dig for at sælge, får du ikke det bedste salg. Tænk fremad – det er den bedste investering.”
I Danmark nærmer 23.000 virksomhedsejere sig den aldersgruppe, 60 og 65 år, hvor det er relevant at iværksætte en exit-plan. Typisk ser vi dog, at denne proces først tages alvorligt, når ejerne er 75 år eller ældre, og Bornholm er desværre ingen undtagelse. Vores mål er derfor at informere om, hvor vigtigt det er at begynde at overveje virksomhedens fremtid i god tid – mindst fem år før et ejerskifte skal finde sted.
Michael Brandt: ’tanken dukker op fra tid til anden’
En af paneldeltagerne ved arrangementet er Michael Brandt, der i 2020 erhvervede sig Baltic Sea Glass og samtidig delvist vendte tilbage til Bornholm. På trods af sin modne alder, tøvede han ikke med at indlede et nyt kapitel inden for forretningsverdenen. Og selvom han betegner sig selv som en iværksætter af natur, afholder det ham ikke fra at reflektere over en fremtid, hvor han ikke selv har en af hovedrollerne i virksomheden.
“Nu er jeg jo blevet 65, så jeg mener, det er på tide at se på, hvordan jeg starter processen, for den kan vare mange år. Desuden har jeg en solid forretningspartner, Jan Engelbrecht, fjerde generation i Eva Danmark, der selvfølgelig også skal inddrages. Det er jo en af de store fordele med et partnerskab; man kan sparre med hinanden og få lagt en god strategi,” understreger Brandt.
Selv kalder han beslutningen for rettidig omhu, for han kender til at møde det uventede – i et tidligere job som eksportchef i Asien, blev han ramt af en sygdom, der gjorde ham uarbejdsdygtig i en lang periode.
Men, påpeger han, der er hverken et behov eller ønske om at sælge Baltic Sea Glass her og nu.
”Jeg er glad hver eneste dag, jeg tager på arbejde, også selvom jeg aldrig har arbejdet så meget, som jeg gør nu,” ler han.
”Samtidig er det vigtigt for mig at sikre, at virksomhedens ånd føres videre. Grundlæggerne af Baltic Sea Glass, Pete Hunner og Maibritt Jönsson, har brugt 39 år på at opbygge et unikt brand og en god arbejdsplads – det har jeg stor respekt for, og det ligger mig meget på sinde at værne om.
Jeg synes jo, at Bornholm er verdens dejligste ø, men det er livsforandrende at skulle flytte hertil, og derfor kræver det tid at finde den rette nye investor eller køber. Det skal være et match på mange forskellige parametre.
Som kommerciel glasmand ser han samtidig også, at Baltic Sea Glass videreudvikler sig – bl.a. med nye koncepter og designere. Mulighederne i forbindelse med et ejerskifte spænder således bredt, påpeger han, selvom en umiddelbar drøm er give medarbejderne chancen for at købe sig ind i virksomheden over en længere periode.
”En såkaldt ”management buy-out” ville give god mening, da en glaspuster besidder unikke kunstneriske færdigheder, som er vigtige for vores virksomhed – vi ville så stadig kunne bidrage som konsulenter i forhold til forretningsdelen, hvis det gav mening, og vi lavede en aftale om det.
Livslang erfaring fra det ”grå guld” kan være vigtig sparring og med til at træffe rettidige beslutninger.”
Dette er dog lettere sagt end gjort, vurderer han.
”Der bør gøres en indsats fra regeringens side for at lette denne proces og bevare små virksomheder, for det er de færreste, der kan rejse de penge, der skal til, på forholdsvis kort tid. Alternativet er, at virksomhederne bare lukker og slukker. Jeg synes, det er et virkelig vigtigt fokuspunkt, for man skal huske, at det store begynder i det små.”
Brandt, der forholder sig åben for flere scenarier, når det gælder virksomhedens fremtid, spår dog ikke, at et generationsskifte er en mulighed, da hans datter Mathilde, der styrer webshoppen og de sociale medier, arbejder i deres anden virksomhed og er bosat på Nordsjælland.
Én ting er han dog ikke i tvivl om, og det er, at det er særligt vigtigt at have styr på sin timing i forhold til ejerskifte, når man er virksomhedsejer på Bornholm.
”Jeg synes jo, at Bornholm er verdens dejligste ø, men det er livsforandrende at skulle flytte hertil, og derfor kræver det tid at finde den rette nye investor eller køber. Det skal være et match på mange forskellige parametre,” siger han og tilføjer, at han ser frem til at ”tænke højt” som paneldeltager ved det kommende erhvervsarrangement.
AF TINA TOFT MØLLER
Om arrangementet ’Sætter du pris på din virksomhed?’
Arrangementet afholdes den 23. januar 2024 kl. 14:00-17:00 på Hotel GSH i Rønne og dagen byder på masser af inspiration:
Jette P. Jørgensen, daglig leder og ekspert fra Center for Ejerledede Virksomheder på CBS, vil give indsigt i de økonomiske og juridiske fordele ved rettidig planlægning.
Der vil også være en dybdegående gennemgang af de praktiske trin og personlige overvejelser i ejerskifteprocessen. Lokale virksomhedsejere vil dele deres personlige erfaringer og indsigter i forbindelse med køb, salg og generationsskifte af virksomheder på Bornholm.
Endelig vil der blive præsenteret muligheder for økonomisk støtte i forbindelse med udarbejdelsen af en plan for ejerskifte.
Arrangementet henvender sig til alle virksomhedsejere på Bornholm, og det er ikke en forudsætning at have aktuelle salgsplaner for at deltage.
Tilmelding og yderligere information om arrangementet findes her: Arrangementer – Business Center Bornholm
Har du behov for yderligere rådgivning til et ejerskifte?
Der er i øjeblikket forskellige muligheder gennem EU-programmet SMV:PRO – dem kan du læse om her. SMV:PRO er en del af virksomhedsprogrammet, virksomhedsprogrammet.dk/smv:pro
Eventet er arrangeret med økonomisk støtte fra EU’s Regionalfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.