Virksomheder inviterer skoleelever med bag facaden
Bornholmske unge ved for lidt om de faglærte fag. Derfor inviterer en række virksomheder de unge indenfor.
For mange unge er gymnasiet “det sikre valg”, hvis de er usikre på, hvad de vil efter grundskolen. De kender de fleste fag fra grundskolen, og undervisningsformen er nogenlunde ens. Her kan den faglærte vej virke mere fremmed. For hvad laver man som smed eller ernæringsassistent? Og hvordan er hverdagen på en rigtig arbejdsplads?
Den type spørgsmål gør det svært at træffe det uddannelsesvalg, der passer bedst til den unges egentlige interesser og fremtidsdrømme. Derfor har projektet Faglært er fedt udarbejdet et katalog over virksomheder, hvor klasser fra øens grundskoler kan komme på besøg.
– UU-vejledere, lærere og forældre kan fortælle nok så meget om de faglærte fag. Alligevel er der intet som at opleve arbejdspladserne selv. Det betyder utroligt meget at mærke stemningen og se, hvad man helt konkret laver på de forskellige arbejdspladser, fortæller Claus Stamer, formand for Faglært er fedts styregruppe
Samme oplevelse har Merethe Sejer. Hun er værkfører hos KH Maskinfabrik i Rønne, hvor flere klasser allerede har været på besøg.
– De er utroligt gode til at spørge ind, og man mærker, at de bliver klogere. De fleste vidste, at smede arbejder med jern, men de vidste ikke, hvor forskelligt arbejdet kan være. Det er ikke fordi, alle skal være smede, men nu ved de, hvad det er. På den måde kan de træffe det rigtige valg, siger hun.
Virksomhedskatalog gør det let
Ideen er at gøre det let for lærere og elever at få overblik over, hvor man kan opleve hvilke fag. Inden besøget kan eleverne få et oplæg fra en projektkonsulent, der kan fortælle om de faglærte uddannelser generelt.
Allerede nu er 14 virksomheder med i kataloget. Planen er dog, at endnu flere skal med om bord. På den måde får de unge et endnu bedre billede af de utroligt mange attraktive uddannelsesmuligheder i de bornholmske virksomheder. Ved nytår havde 158 bornholmske virksomheder ca. 600 elever og lærlinge inden for 59 fag.
– Ved at tilmelde sin virksomhed hjælper man de unge med at træffe de rigtige valg for deres fremtid. Man bidrager samtidig til et bæredygtigt arbejdsmarked på Bornholm, og man får bedre mulighed for at rekruttere de rigtige lærlinge. Derfor håber vi, at mange flere virksomheder vil melde sig til fremover, siger Claus Stamer.
Mere om Faglært er fedt
- Faglært er fedt vil udvikle og dokumentere nye metoder til at sikre fremtidens faglærte arbejdskraft på Bornholm.
- Udover virksomhedskataloget arbejder projektet med et korps af unge rollemodeller, målrettet support til virksomhederne og kommunikation om de mange muligheder i de bornholmske virksomheder.
- Projektet drives af Business Center Bornholm. Det er støttet af Bornholms Regionskommune, Tietgenfonden og Sparekassen Bornholms Fond, og det samarbejder med Resonans Nordic, Tænketanken DEA og Center for Regional- og Turismeforskning.
Klaus Werner
Har du behov for billeder, interview eller andet?
Kontakt Klaus Werner på kw@bornholm.biz eller 29134778.