Bornholm viser vejen til at få flere til at se muligheder i de erhvervsfaglige uddannelser

Business Center Bornholm har i projektet ’Faglært er fedt’ på rekordtid udviklet en model til at tiltrække og fastholde elever til de erhvervsfaglige fag

Danmark står over for en voksende udfordring: Den manglende tilstrømning af kvalificeret arbejdskraft truer med at sætte en bremse for produktionen og forsinke overgangen til grøn teknologi. Ifølge Tænketanken DEA kan op til 100.000 faglærte arbejdere mangle i løbet af få år, da antallet af unge, der vælger erhvervsfaglige uddannelser, er alt for lavt, og alt for mange dropper ud undervejs. På Bornholm står man over for de samme udfordringer som mange andre landdistrikter i Danmark, hvor der er både mangel på arbejdskraft og en bekymrende frafaldsrate. Prognoser fra Center for Regional- og Turismeforskning, udgivet i 2022 i forbindelse med ’Faglært er fedt’-indsatsen, viser endda, at Bornholm i 2025 samlet set kan mangle 285 faglærte arbejdere. I de seneste tre år har Bornholm imidlertid demonstreret, at der findes løsninger. Faglært er fedt, initieret af Business Center Bornholm, har arbejdet målrettet på at motivere flere unge til at vælge og fuldføre erhvervsfaglige uddannelser.

– Faglært er fedt blev grundlagt med en klar mission om at forbedre erhvervsuddannelsernes omdømme og styrke virksomhedernes evne til at tage imod elever. Projektet har introduceret en række initiativer rettet mod unge uddannelsessøgende og bornholmske virksomheder, hvilket har bidraget til i højere grad at sikre den faglærte vej på Bornholm, udtaler Claus Stamer, lokal virksomhedsejer og formand for styregruppen for Faglært er fedt.

Succesen er blevet opnået gennem oprettelsen af en lokal oversigt over praktik- og lærepladser, udarbejdelsen af et omfattende virksomhedskatalog, støtte til virksomhedsbesøg, skolepraktik og et robust lokalt samarbejdsforum – et såkaldt advisory board – hvilket er dokumenteret i den netop offentliggjorte slutrapport for projektet, hvis resultater formanden er yderst tilfreds med.

– Vi har vendt udviklingen og skabt en ny fortælling om erhvervsuddannelserne. Øens unge har fået øjnene op for de mange spændende muligheder, som en erhvervsuddannelse kan tilbyde. Jeg vil derfor gerne udtrykke min dybfølte taknemmelighed over for alle projektets engagerede samarbejdspartnere – det gælder både fonde, virksomheder, erhvervsskoler, lærere, vejledere og unge på Bornholm, siger han, men advarer samtidig: – Der skal fortsat arbejdes hårdt for at få flere af de små virksomheder til at tage lærlinge, så det ikke kun er de store, der skal bære hele læsset. Hvis det ikke sker, er jeg svært bange for, at det kan være udslagsgivende inden for få år i forhold til, hvor vi kommer til at stå.

– Bornholm har potentiale til at blive en foregangsø, der afprøver nye metoder til at fremme den erhvervsfaglige vej med dette projekt.

Christa Lodahl

Erhvervschef for Business Center Bornholm

Fremtidsperspektiver

Selvom Faglært er fedt blev afsluttet med stor succes i 2023, er det klart, at Bornholm fortsat står over for vedvarende udfordringer, når det kommer til at tiltrække og fastholde faglært arbejdskraft. Erhvervschef Christa Lodahl pointerer, at vejen frem er at fokusere på selektiv udvidelse og forankring:

– Vi har nu opgaven med at fastholde det opnåede niveau. Vi har samlet projektets mest værdifulde erfaringer i vores slutrapport, og vores håb er, at de lokale aktører fortsat vil støtte op om potentialet. Dette kan omfatte virksomheder, der træder til som ambassadører, ikke kun for de uddannelser, der allerede er repræsenteret lokalt, men også for de uddannelser, der måske ikke er, men som er kritiske for det lokale erhvervsliv og relevante for de lokale uddannelsessøgende.

Hun understreger, at Business Center Bornholm vil gøre sit yderste for at støtte en fortsat positiv udvikling og påpeger samtidig, at projektets metoder er skalerbare og kan tjene som inspiration for andre regioner i landet:

– Resultaterne fra Faglært er fedt demonstrerer klart, at samarbejde og målrettede indsatser kan skabe positive forandringer både for de unge og det lokale erhvervsliv. De metoder, der er udviklet på Bornholm, og som tager højde for lokale virksomheders behov, kan kopieres og implementeres i andre regioner i landet.

Bornholm har potentiale til at blive en foregangsø, der afprøver nye metoder til at fremme den erhvervsfaglige vej med dette projekt. Vi har vist, at når virksomheder, uddannelsesinstitutioner og lokalsamfund arbejder sammen, kan vi omdanne udfordringer til muligheder.

AF TINA TOFT MØLLER

Claus Stamer

Claus Stamer

Bygmester og administrerende direktør for HJB Byggeforretning ApS og direktør ved Claus Stamer Holding ApS

Fungerer som bestyrelsesmedlem i DI Byggeri Bornholm og Campus Bornholm. Han beklæder også posten som formand for styregruppen for Faglært er fedt.

Christa Lodahl

Christa Lodahl

Erhvervschef for Business Center Bornholm

Christa Lodahl har ansvaret for den lokale erhvervsservice og fungerer som erhvervschef for Business Center Bornholm samt som erhvervschef for Erhvervshus Hovedstadens filial på Bornholm og har det overordnede ansvar for både udviklingen og den daglige drift af BCB og filialen.

Om Faglært er fedt

Projektet drives af Business Center Bornholm med støtte fra Bornholms Regionskommune, Tietgenfonden og Sparekassen Bornholms Fond, samt i samarbejde med en arbejdsgruppe fra Resonans Nordic, Tænketanken DEA og Center for Regional- og Turismeforskning.

Slutrapporten, der opsummerer projektets væsentligste indsigter, er frit tilgængelig online og har potentiale til at vejlede rekrutterings- og fastholdelsesindsatsen inden for erhvervsfaglige uddannelser på tværs af landet.

Læs mere på faglærterfedt.dk