’Netværk er vejen frem’

Svaneke Chokoladeri

Bornholm Mosteri A/S arbejder intensivt på at få gang i et nyt cirkulært koncept, oplyser direktør Josephine Senger Svendsen. Her fortæller hun om grønne udviklingspunkter for nærmeste fremtid.

Bornholms Mosteri er en hjertesag, der startede som en social ansvarlig indsats gennem Bornholms Regionskommune (BRK), hvor sårbare borgere blev aktiveret i et ciderprojekt udenfor Svaneke – og selv efter privatiseringen i 2010 er engagementet for at gøre tingene ordentligt fortsat.

Virksomheden, der nu holder til i Espersens gamle fiskefabrik i Rønne, har ud over deres økologiske most, saft og sodavand af bl.a. æbler, appelsiner, citroner, tranebær og hyldeblomst, også indgået et frugtbart samarbejde med nabovirksomheden, som kan være starten på et cirkulært koncept.

Direktør Josephine Senger Svendsen, der har siddet på posten i omtrent et år, fortæller: – Small Batch ligger lige ved siden af, og på et tidspunkt sparrede vi om forskellige former for fælles produktudvikling, og så tog den ene ting ligesom den anden. Hun uddyber: – Vi begyndte at lave cider sammen i 2019 baseret på vores æbler, og det er vi fortsat med, og det har sat gang i samtaler om restproduktet – pulpen.
Pulpen er normalt noget, der smides ud, men efter flere eksperimenter blev det tydeligt, at selv efter saften er presset ud, så har pulpen stadig et potentiale til at blive genanvendt – massen kan godt give et kick til smagen.

– Der er dog udfordringer på vejen, påpeger hun. – Når vi eksempelvis arbejder med æblepulpen, skal vi være opmærksomme på rester af æbleskrog, der indeholder amygdalin, som kan frigive blåsyre ved fordøjelse. Der sker ikke noget ved, at du spiser et kernehus, men hvis du pludselig får meget af det her i kroppen, så er det giftigt. På den måde begrænser det vores muligheder.

Vi vil enormt gerne være et samlingspunkt for lokale producenter.

Josephine Senger Svendsen

Direktør, Bornholms Mosteri A/S

Grønne initiativer

I sommeren 2023 blev der installeret en topmoderne tappelinje på Bornholms Mosteri, der sparer enorme mængder vand i pasteuriseringsprocessen; første del af flere grønne initiativer, der er på vej. Direktør Josephine Senger forklarer: – Det har været en stor investering, men vi fik delvis støtte gennem deltagelse i Bæredygtig Bundlinje Bornholm, og kort fortalt går den ud på, at når flaskerne kører ind på samlebåndet, så bliver de nænsomt varmet op og kølet ned i samme tunnel – med det samme vand i et cirkulært system. Josephine forklarer videre: – Vi arbejder også på at optimere vores emballage for at reducere vores plastforbrug og undersøger nye måder at blive mere miljøvenlige på, når det kommer til transport og produktionsprocesser. Vi er på vej til at udarbejde vores første ESG-rapport og vil fastsætte klare mål for vores fremtidige bæredygtighedsstrategi.

Noget af det næste, hun forudser, at Bornholms Mosteri skal kigge på, er energien: – Vi lejer jo lokalerne af Rønne Havn, så vi håber på at kunne samarbejde med dem om, hvordan vi bliver mere grønne i forhold til energiudnyttelsen.

Hun understreger, at selvom der skal sættes nogle mål, så er det også vigtigt, at virksomheden kan følge med. – Vi er jo ikke større, end vi er, og det hele koster. Samtidig har vi 15 sårbare borgere ansat, og nogle er her kun nogle få timer om ugen alt efter, hvad der passer deres situation bedst, så ændringer og optimeringer skal ikke ske for hurtigt. Når man er i en sårbar situation – eksempelvis på grund af en stressdiagnose – så skal tingene helst køre i faste rutiner, og det skal vi respektere.

Drømme for fremtiden

Når Josephine kaster et blik mod fremtiden, ser hun dog mange spændende muligheder, ikke mindst hvad angår cirkulære modeller. – Jeg har drømme for vores rabarbersaft, afslører hun med et smil i stemmen. – Vi er helt konkret i gang med at snakke med en større virksomhed om noget overskudspulp og finde ud af, om der er nogle synergier, vi kan få noget godt ud af, tilføjer hun, men holder kortene tæt til kroppen, hvad angår yderligere detaljer på nuværende tidspunkt. Hun er dog overbevist om, at Bornholm er et ideelt udgangspunkt for cirkulære samarbejder – ikke kun på grund af de gode lokale råvarer. – Der er en vilje til at samarbejde på Bornholm, fordi man kender hinanden godt, påpeger hun. – Business Center Bornholm og Gourmet

Bornholm spiller en vigtig rolle i at skabe muligheder for at møde hinanden og dele idéer. Den lokale presse er også god til at lede opmærksomheden hen til mange af de steder, hvor der sker noget helt nyt og spændende på øen, som man kan lade sig inspirere af – og måske endda samarbejde med.

Bornholms Mosteri kan eksempelvis godt forestille sig at være mere end bare en saftproducent, forklarer Josephine: – Vi vil enormt gerne være et samlingspunkt for lokale producenter. Vores tappelinje er topkvalitet, og vi har den ekstra kapacitet til at skabe flere gode produkter til Bornholm.

Hvad er vigtigt at tænke på som virksomhed, hvis man vil i gang med at arbejde cirkulært?
– Netværk er vejen frem. Bornholms Mosteri er eksempelvis også medlem af Gudhjem Kaffeklub, hvor man kan møde kontakter fra den anden side af vandet. Her oplever vi, der er stor interesse for vores økologi og sociale ansvarlighed, som taler positivt ind i tidens tendenser – det er tiltrækkende for andre at samarbejde med et brand, der har et stærkt værdigrundlag.

AF TINA TOFT MØLLER

Josephine Senger Svendsen

Josephine Senger Svendsen

Direktør, Bornholms Mosteri A/S

Direktør for Bornholms Mosteri, Josephine Senger Svendsen, fører an i virksomhedens bestræbelser på at etablere cirkulære og grønne samarbejder.

Om Bornholms Mosteri

Bornholms Mosteri A/S producerer økologisk saft og most uden tilsætningsstoffer, hvilket bidrager til mindre brug af kunstgødning og pesticider samt fremmer sundhed og miljøhensyn. Deres produkter er kendt for at være naturlige og rige på smag og næringsstoffer og med et reduceret sukkerindhold sammenlignet med lignende drikkevarer. Virksomheden lægger vægt på social ansvarlighed og tilbyder en inkluderende arbejdsplads, hvor medarbejderne føler sig værdsatte. Bornholms Mosteri er i gang med at undersøge flere muligheder for at genanvende sin pulp, som ellers er et biprodukt, der normalt smides ud.

Se mere på bornholmsmosteri.dk