’Der er gået sport i det’
Borntek Industri A/S har reduceret sit materialeaffald med hjælp fra en CNC-fræser, der nu har været i drift i snart halvandet år. Her fortæller ejer og direktør, Casper Poulsen, om baggrunden for investeringen og om flere af de andre skridt, virksomheden vil tage for at styrke sin bæredygtighed.
I september 2022 rykkede forenede Borntek Industri A/S sine to lokationer i en nyindrettet og moderne maskinfabrik i Rønne, som har fået kælenavnet ’Den grønne maskinfabrik’. Her arbejder virksomheden nemlig målrettet med at bevæge sin produktion i en mere miljøvenlig retning, som samtidig er økonomisk bæredygtig.
Virksomheden har hentet inspiration fra Bright Green Island-strategien og deltagelse i erhvervsfremmeprojektet ’Bæredygtig Bundlinje Bornholm’.
I 2022 investerede virksomheden i en CNC-fræser, og den beskrives som kulminationen på virksomhedens stræben efter mere effektive og miljøvenlige produktionsmetoder.
Casper Poulsen, virksomhedens direktør, forklarer: – Vi har haft en lang rejse, hvor vi analyserede vores energiforbrug og CO2-udledning grundigt. Det blev klart, at vi havde en udfordring med materialeaffald. Da vi på et tidspunkt fik en særligt krævende opgave, så vi det derfor som en mulighed for at investere i en ny maskine, der kunne optimere produktionen og reducere energiforbruget.
Efter snart halvandet års drift har den nye CNC-fræser på ingen måde skuffet. Faktisk har den vist sig at være en kæmpe fordel for virksomheden. – CNC-fræseren har åbnet op for produktionsmuligheder, som vi ikke havde før. Vi kan nu arbejde med større pladestørrelser og behandle emner helt op til 4000 x 2000 mm, hvor vi tidligere var begrænset til plader på maksimalt 1000 x 500 mm. Resultatet er, at vi producerer mere på den samme tid, siger Casper Poulsen.
Samtidig har der været en tydelig reduktion af materialeaffaldet. – Vi har ikke foretaget en nøjagtig måling endnu, men ud fra de tal, vi allerede har, vurderer vi, at vi har reduceret spild med op til 50 % på visse varetyper. Mindre affald betyder også færre transporter til forbrænding eller genbrug, hvilket har direkte og indirekte økonomiske fordele for virksomheden.
Vi har ikke foretaget en nøjagtig måling endnu, men ud fra de tal, vi allerede har, vurderer vi, at vi har reduceret spild med op til 50 % på visse varetyper. Mindre affald betyder også færre transporter til forbrænding eller genbrug, hvilket har direkte og indirekte økonomiske fordele for virksomheden.
Andre grønne initiativer på vej
I august sidste år, tog virksomheden endnu et vigtigt skridt ved at installere 1.000 m2 solceller på taget. Dette konkrete initiativ har skabt ekstra interesse blandt medarbejderne for at spare på energien, men også igangsat mange samtaler om solenergiens potentiale som en nøglekilde til fremtidig energiforsyning.
Casper Poulsen bekræfter, at han langt fra er den eneste i virksomheden, der er begejstret over solcellerne og deres potentiale for at spare på forbruget: – Der er virkelig gået sport i det. Vores mål er at vokse, samtidig med at vi reducerer vores miljømæssige fodaftryk. Det er en udfordring, men solcellerne har vist sig at være en fantastisk investering. Bornholm kaldes ikke solskinsøen for ingenting, og det meste af en arbejdsdag kører vi faktisk på ren solenergi.
Han tilføjer: – Vi udforsker fortsat, hvordan vi kan bruge den solenergi, som vi genererer, bedst muligt. Vi ser eksempelvis en langt større værdi i at forbruge vores egen energi end at sende den tilbage til nettet – det får man ikke en særligt høj betaling for.
CNC-skæreren på Borntek Industri A/S har være i drift i snart halvandet år. Her ses den i aktion under kyndig håndtering af CNC-operatør Daniel Boss.
Næste skridt inkluderer derfor opsætning af ladestandere til elbiler og implementering af elopvarmning i stedet for traditionel fjernvarme.
Poulsen understreger desuden vigtigheden af intelligent energiforvaltning: – Jeg holder typisk pause fra 12:30 til 13:00, hvilket er tidspunktet, hvor maskinerne ikke kører, så her ville jeg kunne oplade min elbil med solenergi på bare 20 minutter. Vi har i øvrigt udskiftet vores to gasdrevne trucks med en eldrevet, og den oplader vi i weekenderne eller efter fyraften, så vi prøver virkelig at klemme alt ud af det her, siger han og tilføjer: – Vi kan ikke ændre verdenspolitik, men vi kan tage ansvar i vores egen virksomhed. Siden solcelleinstallationen har vi reduceret vores CO2-udledning med 30 tons, og det er jo helt forrygende.
Virksomheden ser også på andre grønne tiltag: – Vi overvejer at erstatte papirhåndklæder med elektriske håndtørrere, der drives af solenergi. Selvom det ikke er gratis, vil det reducere vores affaldsmængde, fordi vi ikke får oceaner af papiraffald længere, og det vil formentlig også være mere omkostningseffektivt på lang sigt.
Poulsen mener, at bæredygtighed vil blive et konkurrenceparameter i fremtiden og fremhæver virksomhedens engagement i FN’s verdensmål 17 om bæredygtig energi: – Vi har valgt at gå den grønne vej, ikke kun fordi det er det rigtige at gøre, men fordi det også giver os en følelse af tryghed og glæde. Vi tror på, at vores kunder i stigende grad vil sætte pris på vores bæredygtige tiltag, og vi er stolte over, at vores investeringer har resulteret i en mere effektiv og bæredygtig produktion – alle i virksomheden bakker op om missionen, og det giver en daglig glæde at vide, at vi gør, hvad vi kan.
AF TINA TOFT MØLLER
Om Borntek Industri A/S
Borntek Industri A/S blev grundlagt i 1998 af Jeppe Poulsen og sønnen Casper Poulsen. I dag er Casper Poulsen eneejer og direktør. Virksomheden er en underleverandør inden for spåntagende bearbejdning i metalindustrien. Den har 26 ansatte, herunder tre lærlinge og to fleksjobbere. En del af virksomhedens strategi er arbejde for en mere effektiv produktion og bæredygtig udvikling.
Se mere på borntek.dk