Fremskridt med robotter

KH maskinværksted

I en verden, der konstant udvikler sig med teknologiske fremskridt, har robotter fået en stadig større rolle i erhvervslivet. Her fortæller direktør og medejer Claus Duevang, hvad fire robotter betyder for arbejdslivet på KH Maskinfabrik ApS.

KH Maskinfabrik ApS er et fremragende eksempel på, hvordan automatisering kan hjælpe med at frigøre medarbejderne fra monotone opgaver, forbedre virksomhedens effektivitet og kapacitet og forblive konkurrencedygtig.
Ifølge direktør og medejer Claus Duevang, har virksomhedens overgang til mere automatisering med robotter betydet en positiv indflydelse på dækningsgraden, mens kapaciteten er steget med 40 %. Og selvom det er en udbredt frygt, at robotterne kommer og tager menneskenes job, så er realiteten hos Rønnefirmaet, at de har givet mere frihed.
– Robotterne betyder, at vi kan komme hurtigere igennem ordrebunken. Der er ikke blevet sagt farvel til medarbejdere, for vi har tordnende travlt, men robotterne har frigjort ressourcer, så vores smede kan bruge tid på de lidt mere spændende og komplekse opgaver.
Hvorfor valgte I at investere i robotter, og hvordan var processen?
– Vi startede med en – nu har vi fire, og der kommer flere til. Vi har været rundt på forskellige messer og talt med eksperter, og vores lærlinge inspirerer os også med opdateret viden og tendenser, når de har været en tur på skolebænken. Vi er jo i konkurrence med fuldautomatiserede virksomheder i hele verden, og fordi vi også har haft udfordringer med at finde kvalificeret arbejdskraft, har det tvunget os til at tænke i alternativer.

fremskridt med robotter

Robotter har gjort det muligt for KH Maskinfabrik ApS at frigøre ressourcer fra gentagende opgaver, hvilket giver medarbejderne mulighed for at udvikle deres færdigheder og arbejde med teknologien som en partner i stedet for som en erstatning.

Vidste du at…

… virksomheder, der investerer i robotter, ofte ender med at skabe endnu flere arbejdspladser end før automatiseringen?

I løbet af bare fire år øger de i gennemsnit antallet af job med 10 % netto og produktionen med 20-25 %. Det viser et studie, som blev offentliggjort i 2021.

Kilde: ’Robotter skaber flere arbejdspladser’, Aarhus BSS på Aarhus Universitet

Større arbejdsglæde

Automatiseringen er i øvrigt oplagt indenfor smedebranchen, fortæller Duevang, fordi den kan aflaste de helt rigtige steder.

– Vi tænker meget over, om vi kan få en robot til at lave en opgave, hvis der er tale om mere end fire-fem gentagende be­vægelser. På den måde kan vi undgå svære arbejdsstillinger, der kan belaste kroppen, så vi kan bruge vores kloge hænder op­timalt. Filosofien er, at mennesket laver prototypen, mens ro­botterne laver det gentagende arbejde, siger direktøren og til­føjer, at der selvfølgelig også kan være udfordringer forbundet med robotter.

– Det er ikke sådan, at når man investerer i robotter, så er alt bare rosenrødt. Man skal være forberedt på, at der kommer nogle småbump på vejen, forklarer han. – Det er jo dejligt, når det hele bare kører, men hvis robotten lige pludselig laver en dum ting, og vi ikke kan finde ud af hvorfor, så er det forbun­det med store frustrationer. Leverandørerne er tre timer væk og får en dag med seks timers transporttid, hvis de skal herover. Derfor tænker man sig lige om en ekstra gang, før man ringer og beder om teknisk assistance på adressen!

Ifølge Claus Duevang er robotterne dog lig med flest forde­le, og de er fuldt ud accepteret af virksomhedens 34 medarbej­dere, fordi de anvendes som et værktøj til at forbedre, ikke erstatte, arbejdskraften.

– Jeg ville være bekymret, hvis min arbejdsplads ikke fulgte med. Hvis du ikke er i udvikling, så er du i afvikling. Når mennesker kan se, at de er et sted, hvor der bliver in­vesteret i den nyeste teknologi, så føler de sig mere motiveret og værdsat, slutter han og påpeger, at automatiseringen bl.a. har skabt mulighed for opkvalificering af flere medarbejdere.

TIP!

Kontakt businesscenter­bornholm.dk, hvis du ønsker hjælp til at komme i gang med automatisering.

Claus Duevang

Claus Duevang

Direktør og medejer i KH Maskinfabrik ApS.

KH Maskinfabrik ApS fremstiller stålkonstruktioner, specialiserede produkter og procestekniske løsninger som underleverandørarbejde til Danmark og udlandet. Læs mere på khmaskin.dk