God vejledning giver god begyndelse

For den håbefulde iværksætter, den nyetablerede virksomhed eller den ejerstyrede virksomhed på vej mod et generationsskifte kan der hentes kompetent vejledning hos Copenhagen Business Hubs bornholmske filial

God vejledning giver god begyndelse

Af Søren Sorgenfri
24. november 2020

For den håbefulde iværksætter, den nyetablerede virksomhed eller den ejerstyrede virksomhed på vej mod et generationsskifte kan der hentes kompetent vejledning hos Copenhagen Business Hubs bornholmske filial.

Måske har du selv prøvet det. Eller kender en, der har kastet sig ud i livet som iværksætter. Det er inspirerende og fascinerende at skabe noget fra bunden, men hvordan forløser man egentlig sin ide fra køkkenbordssnak og streger på notesblokken til at realisere en ny virksomhed? Og i forlængelse heraf: Hvordan ruster man sig så bedst muligt til mødet med banken, hvis den gode ide skal have finanser i ryggen? Eller hvordan er det nu for den ejerstyrede familievirksomhed, der er gammel i gårde og står foran et glidende generationsskifte? Her kommer Copenhagen Business Hubs bornholmske filial ind i billedet som hjælpemotor. Her ydes kompetent vejledning og sparring til de iværksættere og virksomheder, der er på vej i banken eller på anden vis søger efter kapitalmæssig luft under vingerne. Hvis ikke de i stedet ønsker, at
nye kræfter skal tage over.

Bornholm har et varmt og levende iværksættermiljø. Her er allerede mange med gode ideer, og vi ser løbende flere folk, der udnytter deres boligs friværdi og flytter til øen fra hovedstadsområdet, blandt andet for at realisere en iværksætteride, siger forretningsudvikler Ebbe Mølsted-Møller.

Gør banken til medspiller
Én ting er dog det gode projekt. Så langt så godt. Men man kommer ikke langt hos bankrådgiveren med luftige ideer og passioneret gestik. Der skal gøres et grundigt forarbejde, og her kan Ebbe Mølsted-Møller og Copenhagen Business Hub træde til.

Man skal gøre banken til sin medspiller. Man kan ikke tage pengeinstitutioner eller investorers kreditvillighed som en selvfølge, så grundighed og god forberedelse er en nødvendighed. Der skal være en realistisk og gennemarbejdet forretningsplan at forholde sig til, siger han og forklarer: – Vi kan analysere ide og udkast samt hjælpe med både at se eventuelle sprækker og svagheder, men også hjælpe med at få styr på budgetter, planlægning og den gennemtænkte forretningsmodel. En ting er, at man forventer, det vil koste det og det at starte noget op, men hvad med f.eks. forsikring og skjulte udgifter til de små ting, man ikke har overvejet. Det svarer lidt til, at man leaser en bil og i sit hoved budgetterer med leasingprisen, men hvad med udgifter til forsikring, brændstof, service og vinterdæk?

Når en iværksætter vil realisere sine forretningsplaner, så vil man typisk starte med at bruge sin egenkapital. Det kan være bankopsparing, friværdi i bolig eller lån fra familie og evt. nære venner. Næste skridt for at skaffe kapital vil typisk være fra banken og supplerende finansieringskilder. Her peger Ebbe Mølsted-Møller på flere vigtige delkomponenter i processen:

Banken og andre långivere er typisk meget mere kritiske, end når det er nærmeste familie, der gerne vil hjælpe. Er man velforberedt og kan tilfredsstille långiverne, så skal man også indstille sig på, at man skal tage fat. Man må ikke forvente, at fremmede personer og virksomheder vil risikere deres penge, uden at man selv er villig til at ofre alt det,man har. Det handler grundlæggende om at få struktur ind i projektet, uanset om man er i opstartsfase eller skal finde kapital til en ny produktionshal eller lignende. Når vi taler med iværksætterne, så er der flere trin frem mod take off, som vi sparrer om, så vi sikrer gennemtænkte planer. Men selv den bedste virksomhedsstrategi kan sjældent realiseres uden penge, pointerer han.

Det glidende generationsskifte
Ide bliver til realitet og opstart. Virksomheden vækster, og hverdagens drift tager over, indtil der en dag skal trædes af. Processen frem mod et generationsskifte er ikke uden bump, men dem kan man planlægge sig ud af, og jo tidligere desto bedre. Her siger Ebbe Mølsted-Møller:

For at sætte tingene på højkant, så vil de færreste mennesker købe et hus uden en tilstandsrapport. Uanset om man køber eller sælger virksomhed, så tænker man på samme måde. Derfor bør man som virksomhedsejer beskytte sin investering – sin virksomhed – ved at sørge for, at der løbende holdes orden i tingene. For det er jo de samme ting, som køber vil kigge på, når man laver sin due diligence, der er virksomhedens tilstandsrapport. Hele  generationsskifteprocessen kan man dele op i fire faser: Overvejelse, modning, gennemførsel og efter ejerskiftet. Men der er sjældent to situationer, der er identiske, hvorfor vi altid tilbyder  sparring, der er uvildig, fortrolig, fri for forpligtigelser og ikke koster andet end egen tid. Og på de områder, hvor virksomheden ikke selv kan håndtere udfordringerne, står vi klar med henvisninger til kompetente kræfter, der kan hjælpe til, siger han og opsummerer det, han tilbyder for Copenhagen Business Hub: – God vejledning kan give gunstig bundlinje. Tilmed uden at  vejledningen koster noget.