Hvad får seniorerne til at blive længere på arbejdspladsen?

Foto: Berit Hvassum

Den gennemsnitlige levealder stiger og stiger. De moderne ældre er ikke ældre på samme måde som man var før i tiden. De er gennemsnitligt raskere og friskere og har større forventninger til alderdommen end nogen generation før dem. Og de vil generelt gerne arbejde. Også ud over pensionsalderen.

Utallige erfaringer og undersøgelser har de seneste år vist, at vi kan løse en del af den stigende arbejdskraft-mangel ved, at seniorerne bliver lidt længere på arbejdsmarkedet. Men hvad er det seniorerne kigger efter, når de skal afgøre om de skal blive eller gå?

Undersøgelser viser at vi gerne vil gå gradvis på pension

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) fremlagde i maj 2023 en undersøgelse, der viser at omkring halvdelen af de adspurgte seniorer ville blive længere end til pensionsalderen, hvis de blev tilbudt fleksible vilkår på deres arbejdsplads.

PFA offentliggjorde ligeledes sidste år en tilsvarende analyse lavet i samarbejde med analyseinstituttet Wilke med samme resultat og en beregning af, hvad det vil betyde for samfundet generelt, hvis flere arbejder længere. Konklusionen er her at “Hvis bare en fjerdedel af seniorerne bliver to år ekstra på arbejdsmarkedet og arbejder 25 timer om ugen, vil det ifølge vores beregninger give et plus på omkring 6 mia. kr. i statskassen hvert år.”

Og regeringen vedtog i starten af året, at man som folkepensionist ikke længere bliver modregnet i folkepensionens grundbeløb eller i pensionstillægget på grund af en arbejdsindtægt.

Så der er masser af grundlag for at drøfte ikke OM vi skal holde på de ældre medarbejder, men HVORDAN vi skal få dem til at blive ved med at arbejde.

Hvordan tiltrækker og beholder vi seniorerne
Fleksibilitet

Der ser ud til at være enighed blandt de adspurgte seniorer om at man især ønsker sig fleksibilitet i bytte for at arbejde længere.

Det kan være flere seniordage i løbet af året, eller færre arbejdsdage eller -timer om ugen. Det kan også være længere ferie. Eller det kan være at ens arbejdsopgaver skal ændres, så de passer til fysikken, når man er nået hen sidst i tresserne.

Der er så mange faktorer, der spiller ind, at der ikke kan laves en standardløsning, der passer alle. Derfor må det nødvendigvis være en individuel snak mellem arbejdsgiver og arbejdstager, som afgør hvordan en senior-ordning for den enkelte medarbejder skal se ud.
Det vigtigste er, at lederen formår at skabe et tillidsfuldt rum til denne samtale og at lytte til medarbejderens ønsker og behov.

Man skal med andre ord som arbejdsgiver være klar til at møde medarbejderen, og betragte det som en investering – måske endda som en gave – at få lov at beholde medarbejderen på arbejdspladsen. For hvis aftalen ikke står mål med seniorernes ønsker, vil mange af dem i stedet foretrække pensionen.

Et godt arbejdsmiljø

Et andet vigtigt område for seniorerne er, at der er et godt arbejdsmiljø, både fysisk og psykisk i virksomheden.

Jo ældre vi bliver, jo vigtigere bliver det at vi får rørt kroppen på en måde, der passer til os. Det betyder ikke kun, at vi måske skal skånes for tungt og fysisk krævende arbejde. Det bliver i lige så høj grad, at vi får mulighed for at bevæge os i løbet af dagen, hvis vi har stillesiddende arbejde. Der er en markant sammenhæng mellem helbred og fysisk aktivitet. Det har vi vidst længe, men i fremtiden kan det vise sig at være en god investering for arbejdsgiverne at lægge tid og redskaber til, når medarbejderne skal holdes i den bedste form.

Men én ting er det fysiske arbejdsmiljø, en anden er den psykiske. Hvis ikke man føler sig værdsat, kan man lige så godt gå på pension, synes at være logikken hos deltagerne i NFA’s undersøgelse fra 2021. I hvert fald peger de på, at det er vigtigt at “ledelsen sætter pris på deres arbejde”, hvis de skal arbejde ud over pensionsalderen.

Anerkendelse ligger ofte ganske implicit I kulturen. En vending, jeg ofte hører i virksomheder, er: “Vi mener, at alle da ved, at deres indsats er påskønnet. Det er der ingen grund til at gøre noget stort nummer ud af…”

Men der er al mulig grund til at gøre et stort nummer ud af det. Hvis man vil være sikker på at beholde seniormedarbejdere, kan midlet være noget så simpelt som at give dem en direkte anerkendelse.
“Jens-Erik, du skal vide, at vi er virkeligt glade for din indsats. Du er en dygtig medarbejder og vi håber at kunne beholde dig mange år endnu”.

Kompetenceudvikling

Den tredje vigtige faktor for at motivere seniorerne til at fortsætte med at arbejde er udvikling af deres kompetencer. Det er en myte at de ikke er interesserede i at udvikle sig, både personligt og fagligt. Man lærer måske på en lidt anden måde, når man er senere i livet, og det mistolker de yngre chefer som et tegn på, at seniorerne ikke gider eller ikke kan lære nyt.

Der er et par problemer i forhold til kompetenceudvikling af seniorerne, i hvert fald i forhold til NFA’s forskningsprojekt “Kompetenceudvikling” fra 2023.

Det ene er at nogle af seniorerne sætter lighedstegn mellem ’kompetenceudvikling’ og ’eksamen’ og forbinder kompetenceudvikling med en akademisk tilgang. Denne misforståelse er vigtig at være opmærksom på, så der sikres en bedre viden om, hvad kompetenceudvikling er og kan være.

Det kan naturligvis især teknologi og digitalisering, der skaber usikkerhed, men undervisningen kan tilrettelægges på mange forskellige måder, det tager hensyn til den enkeltes evner og motivation.

Det andet er, at det er uklart, hvem der skal tage initiativet til kompetenceudviklingen. Medarbejderne mener at det er lederen, der skal “sende dem på kursus” mens lederne venter på at seniorerne selv skal melde ud, at de stadig gerne vil udvikle deres kompetencer.
Og på den måde sker der ingenting. I værste fald siger man farvel til en ældre medarbejder, fordi vedkommende “ikke kunne følge med” – men heller aldrig var blevet hjulpet på den bedste måde til at holde sig opdateret.

AF LIS PETERSSON

Lis Petersson, konsulent og senkarriere-rådgiver

Mød Lis Petersson til gå-hjem-møde den 8. oktober 2024

Den 8. oktober 2024 holder Lis Petersson et oplæg ved Business Center Bornholms gå-hjem-møde: Senior-medarbejdere er guld værd.

Arrangementet finder sted på Green Solution House, Strandvejen 79, 3700 Rønne, fra kl. 14:00-16:30.

Her får du indsigt i, hvordan seniorer kan være en central del af fremtidens arbejdsstyrke, samt hvordan man tiltrækker og fastholdet dem til at blive længere på arbejdspladsen. Desuden er det en god lejlighed til at netværke med andre virksomheder.

Tilmeld dig via dette link.

I en spørgeskemaundersøgelse har seniorer peget på en række grunde, der har betydning for, om de vil blive længere på arbejdsmarkedet. Tabellen viser de 12 grunde, som flest seniorer har peget på. Kilde: NFA