’Jeg kan kun se fordelene’

Bager Dam i Rønne

Udenlandsk arbejdskraft kan være en vigtig løsning på Bornholms arbejdskraftudfordringer. Her fortæller direktør og CEO Jacob Dam, om erfaringer fra bagerbutikken, Johannes Dam & Søn.

Bornholm befinder sig i en tid med udfordringer, hvor en bølge af erfarne arbejdstagere forlader arbejdsmarkedet, sam­tidig med at der ikke er tilstrækkeligt med unge kandidater til at udfylde deres sko. Denne demografiske ubalance truer med at kaste en skygge over Bornholms fremadskridende udvikling på flere fronter.

For at imødegå denne udfordring har lokale virksomheder som Johannes Dam & Søn længe været opmærksomme på en potentiel løsning. For seks år siden tog bageriet initiativ til at samarbejde med Jobcenterets virksomhedsservice for at give en flygtning fra Eritrea mulighed for praktik. Den pågældende praktikant er siden blevet fastansat, og med tiden er en af med­arbejdernes venner, ligeledes en flygtning, kommet til.

– Vi har en produktion af kiks, som ikke nødvendigvis kræ­ver faglært arbejdskraft. Her har vi oplevet gang på gang, hvor­dan danske medarbejdere ikke har følt sig udfordret. Omvendt sætter vores udenlandske medarbejdere pris på nogle helt an­dre ting ved jobbet, fortæller virksomhedens direktør, Jacob Dam.

Selvom der oprindeligt var sprogbarrierer, har virksomheden med succes støttet medarbejderne i at forbedre deres danske færdigheder.

– Jeg har gjort en indsats for at kommunikere på dansk med dem, selvom vi selvfølgelig også kan ty til engelsk, men det læ­rer de jo ikke noget af, siger direktøren. – Jeg har bl.a. brugt tid uden for arbejdsdagen på at tale med medarbejderne om alt fra deres kultur til deres yndlingsfodboldklubber. Jeg har også lært en smule af deres sprog.

Denne indsats har ikke kun styrket kommunikationen, men også bidraget til at skabe et mere inkluderende arbejdsmiljø.

Om Johannes Dam & Søn

Johannes Dam & Søn er en moderne bageriforretning med rødder tilbage til 1855. Bageriet har produceret kiks siden 1924, der bl.a. omtales som ”bornholmerkiks” og ”de bekendte bornholmske rugkiks”. Bageriet eksporterer desuden rugkiks til store dele af verden. Se mere på bagerdam.dk

– Selvfølgelig er der nogle kulturelle forskelle, som man skal være opmærksom på. Især i starten, forklarer han. – For ek­sempel var medarbejderne, begge kristne ortodokse, ikke vant til at modtage ordrer fra kvinder, så det skulle de vænne sig til.

Jacob Dam tøver dog ikke med at opfordre andre virksomhe­der til at åbne deres døre for udenlandsk arbejdskraft.
– Begge medarbejdere er yderst kompetente, sjældent sy­ge, stiller rimelige krav og er punktlige. Man skal dog gå 100 procent ind for projektet, der kan kræve ekstra opmærksom­hed i perioder. Mine udenlandske medarbejdere har eksempel­vis brug for ekstra lange ferier på grund af, at deres familier er spredt ud over hele verden, men det kan man planlægge sig ud af.

– Til gengæld giver indsatsen utroligt meget den anden vej. Ikke kun i forhold til pålidelig arbejdskraft; mangfoldigheden beriger vores arbejdsmiljø betydeligt. Vi har eksempelvis også tre flexjobbere, som klarer sig godt hos os og har en meget po­sitiv tilgang til arbejdet – det er jo dejligt for hele arbejdsplad­sen, fortsætter han.

Hvordan sikrer man som leder, at mangfoldigheden trives i prak­sis?

– Hos os er det en kerneværdi at vise interesse for hinanden. Det giver en dyb menneskelig forbindelse, når alle bringer for­skellige perspektiver og erfaringer ind i arbejdet. – Uanset om du kommer fra et andet land, har en psykisk sygdom eller no­get tredje, så er det vigtigt altid at vise og anerkende, at alle er en del af holdet.

– Vi værdsætter engagement og forventer, at du interesserer dig for kollegaerne. Ingen skal parkeres ved samlebånd med en forventning om, at de så bare skal stå der og passe sig selv. Og hvis der er mulighed for at hjælpe dem med små ting uden for arbejdet, især når de er nye i landet, er det en utrolig givende oplevelse. Jeg kan kun se fordelene ved en sådan tilgang.

AF TINA TOFT MØLLER

4 gode råd

For mindre virksomheder som Johannes Dam & Søn kan alle forandringer være mere synlige end i større organisationer. Dette stiller øgede krav til god planlægning og samarbejde. Direktør Jacob Dam er derfor ikke i tvivl, når han råder andre til at overveje følgende, hvis de ansætter udenlandsk arbejdskraft:

  1. Identificer de rigtige kompetencer:

Selvom virksomheden ikke nødvendigvis kræver faglært arbejdskraft, er det afgørende at ansætte medarbejdere, der har de relevante færdigheder og evner til at udføre jobbet effektivt.

  1. Samarbejd med lokale ressourcer:

Jobcentre og lokale ressourcer kan være uvurderlige i at finde egnede kandidater og hjælpe med at lette overgangen for de nye medarbejdere. Det kan fx være via praktikpladsordninger og sprogkurser.

  1. Kommunikation og kulturel forståelse:

Det er vigtigt at være opmærksom på eventuelle sprogbarrierer og kulturelle forskelle. Virksomheder kan tilbyde sprogkurser eller skabe et miljø, hvor medarbejderne føler sig velkomne og inkluderede.

  1. Fleksibilitet og anerkendelse:

Anerkendelse af medarbejdernes individuelle behov og ønsker er afgørende. Det kan omfatte at tillade længere ferieperioder for at besøge familie i hjemlandet.