JENSEN Denmark A/S: Mangel på
arbejdskraft presser vores vækst
Hos JENSEN Denmark A/S i Rønne går det godt. Så godt, at manglen på
kvalificeret arbejdskraft hver dag banker hårdt på døren til direktør Morten
Rasks kontor. Kombineret med global vækst i behovet for industrivask tvinger
det virksomheden til at strømline produktionsprocesserne til det yderste for
ikke at lade manglen på hænder bremse væksten.
Maskiner til industrielle vaskerier i hele verden fra Bornholm… Det lyder måske ikke umiddelbart som verdens mest sikre eksportsucces, men har man været kort tid på bornholmsk jord, opdager man hurtigt, at det netop er hvad JENSEN Denmark A/S er.
Med i den ligning er en generel vækst for netop industrivask på verdensplan. Kort sagt, så har middelklasserne verden over det bedre end nogensinde, og det betyder, at turismen er i fremmarch. Vi sover simpelthen mere på hotel og spiser mere på restaurant, og det er aktiviteter, der kræver industrivask og sterilisering af tekstiler. Tilmed bliver vi også ældre og ældre – og ligger oftere på hospitalet, og det summer alt sammen op i en øget efterspørgsel på den type produkter, bornholmske JENSEN Denmark A/S producerer.
Men nogen skal bygge de mange maskiner og anlæg, der bl.a. qua deres reducerede energiforbrug er eftertragtede.
”Vores udfordring er hverken beliggenhed eller manglende marked, selvom transportomkostninger fra Bornholm selvfølgelig er en faktor, man skal kompensere for på andre produktparametre. Vores ubetingede største udfordring er mangel på arbejdskraft. Befolkningstallet falder her på øen, og samtidig bliver vi mere grå i toppen, så det er ikke en problematik, vi forestiller os forsvinder af sig selv,” slår direktør Morten Rask, fast.
Hos JENSEN Denmark A/S forsøger Morten Rask og resten af virksomheden at ruste sig til fremtiden. Over de sidste tre år har virksomheden øget arbejdsstyrken fra 400 til 600 medarbejdere, og det er en vækst, man håber fortsætter.
”Men fortsætter vores vækst, vil det svare til 60 nye medarbejdere om året, og det tror jeg ikke er realistisk. Derfor arbejder vi naturligvis intenst med at kompensere for de manglende hænder ved at strømline vores processer og arbejde smartere, f.eks. med robotteknologi,” forklarer han.
Men problemet er ikke løst med en hær af robotter.
”Vi producerer mange specialbestillinger og enkeltstyks, og der er levende hænder bare bedre. Men vi kan justere på vores flow og forsøge at undgå fejl. Manglen på arbejdskraft døjer de også med i f.eks. Thisted og Bjerringbro, og mange akademikere er trætte af at bo i København, hvorfor det er blevet en trend at flytte til Bornholm. Og de skal være velkomne. Men jeg ønsker mig smede og elektrikere – jo flere, jo hurtigere, jo bedre.”