Seniormedarbejdere er guld værd:

 

Knudsker El ApS bygger fremtiden med erfarne hænder

Seniormedarbejderne spiller en afgørende rolle i væksten hos Knudsker El ApS. Deres erfaring og viden bidrager både til løsningen af komplekse opgaver og til oplæring af yngre kolleger. Det fortæller direktør Anders Mahler mere om her. Mød ham også til et kommende gå-hjem-møde arrangeret af Business Center Bornholm, hvor han uddyber betydningen af det grå guld.

For seks år siden var Knudsker El ApS presset af den hårde konkurrence i branchen. Manglen på kvalificerede elektrikere voksede, og industrien stillede stadig højere krav. ”Vi stod i en situation, hvor vi indså, at vi ikke havde skaleret korrekt,” husker Anders Mahler, direktør og medejer, og fortsætter, ”men vi kunne se behovet og tog en strategisk beslutning om at blive førende på området for industriservice på Bornholm.”

Seniormedarbejdere skulle spille en nøglerolle i den forbindelse, forklarer han, så det blev besluttet at tilbyde dem mere fleksible vilkår for at holde på dem.

”De har jo erfaringen til at træde til i kritiske situationer og sikre, at kunderne altid får den nødvendige service, hvilket er fuldstændig uundværligt i en virksomhed som vores.”

Beslutningen var med til at få skuden på rette kurs og har, ifølge Mahler, endda givet flere konkurrencefordele: ”Selvom målet ikke er at være de billigste, så kan de bedste elektrikere med de mest effektive arbejdsprocesser ofte levere en højere værdi. Det er noget, kunderne værdsætter; de ved, at arbejdet bliver gjort ordentligt. Seniorarbejderne er samtidig med til at holde deres store netværk og gode kunderelationer i spil – det gør en stor forskel.”

Fleksible senioraftaler bidrager til trivsel og fastholdelse

I dag er Knudsker El ApS vokset fra 34 til 60 ansatte, herunder 17 lærlinge, og alle timelønnede ældre medarbejdere tilbydes individuelle senioraftaler, der kan give dem lyst til – og mulighed for – at blive i virksomheden så længe som muligt i stedet for at gå på pension.

”Det kan være noget så simpelt som en aftale om, at man kan gå tidligt om fredagen eller tage en ekstra fridag hver uge. Det kan også være, at man har frihed til at sige fra over for bestemte opgaver, hvis vi i fællesskab har forventningsafstemt, at visse fysiske krav ikke længere er realistiske,” forklarer Anders Mahler og nævner et eksempel med en erfaren industrielektriker, som kom fra et andet lokalt elfirma for cirka tre år siden: “Han havde udfordringer med ryggen og ville være stoppet, hvis vi ikke havde fundet en løsning. Det er præcis den slags medarbejdere, vi ikke har råd til at miste – især på Bornholm.”

Er der omkostninger for jer ved at gøre de her ting?
“Det er klart, at det koster penge at have en medarbejder, der arbejder 80 % af tiden eller går hjem klokken 12 om fredagen, men alternativet er at miste vedkommende helt, og det er ikke en mulighed i vores verden. Derfor ser vi det her som en langsigtet investering i deres trivsel og vores fremtid. Så hvis en seniorraftale betyder, at en elektriker kan blive længere på arbejdsmarkedet, så er det i det store hele en god forretning. Vores største ressource er jo vores medarbejdere. Uden dem ingen virksomhed, og uden dem ingen tilfredse kunder.”

Hvad er det vigtigste, der kræves af ledelsen, for at kunne gennemføre de her senioraftaler?
”En ledelse, som aktivt lytter til medarbejdernes behov og sætter sig ind i deres hverdag både i arbejdstiden og udenfor. Det er faktisk det vigtigste. Mange seniorer ønsker at arbejde på deres egne præmisser, så det handler om at finde en løsning, der fungerer for den enkelte person.”

Succesfuld implementering uden besvær

Seniordninger kan i øvrigt sagtens indføres uden en masse formelle møder, når man er en travl lille eller mellemstor virksomheden, tipper Anders Mahler. Som han forklarer: “Hos os snakker vi sammen dagligt og tager det løbende. Seniorordningerne bliver dog nedfældet på papir og så selvfølgelig kommunikeret ud, så alle ved, at der er en aftale, som skal respekteres. Og hvis ledelsen ikke er til stede, oplever vi aldrig tvivl om, hvem der har brug for at tage tidligt fri, undgå at løfte tunge kabler eller stå på stige.”

I branchen er der desuden en indbygget faglig respekt mellem unge lærlinge og seniormedarbejderne, påpeger Mahler, og den er måske også med til at få det hele til at glide perfekt.

I det hele taget oplever han, at det at have mange unge og ældre medarbejdere, er som en gave, der bliver ved med at give.
”Vores lærlinge lærer så uendeligt meget af seniormedarbejderne i praksis – ting, du aldrig kan lære i en bog. En seniormedarbejder kan desuden supervisere en byggeplads og beskæftige to til fem yngre elektrikere, hvilket gør os i stand til at håndtere større og mere komplekse opgaver. Med seniorstrategien har vi ramt en positiv spiral, hvor vi hele tiden udvikler os og tør at tage flere og flere lærlinge ind. Det bidrager til at fremtidssikre både virksomheden og øens arbejdsmarked,” understreger han.

Universalrådet til andre virksomheder kan derfor opsummeres ganske enkelt: ”Lad være med at være skræmt over en høj alder, hvis medarbejdere har de rigtige kompetencer. Hos os er alder på ingen måde en hindring – tværtimod. Alder er en fordel.”

AF TINA TOFT MØLLER

Anders Mahler, direktør og medejer af Knudsker El. Den 8. oktober 2024 deltager Anders som panelist ved Business Center Bornholms gå-hjem-møde.

Mød Anders Mahler til gå-hjem-møde den 8. oktober 2024

Dato: 08/10/2024, 14:00-17:00
Sted: Green Solution House

Hovedtaler: Lis Petersson, konsulent med 20+ års erfaring og særlig ekspertise i seniorers rolle på arbejdsmarkedet.

Om arrangementet: Arbejdskraft er fremtidens guld, og seniorer spiller en afgørende rolle. Dette møde udforsker, hvordan seniorernes erfaring og kompetencer kan styrke virksomhederne. Gennem oplæg og diskussioner får du indsigt i mentorordninger, fleksible arbejdsmodeller og succeshistorier fra lokale virksomheder, der har formået at fastholde og tiltrække seniorer.

Tilmeld dig via dette link.

Om Knudsker El ApS

Knudsker El ApS blev grundlagt som en lille installationsforretning, men har gennem årene vokset sig til en af Bornholms førende aktører inden for el-installationer – og nu også køleinstallationer. Med mange års erfaring og en række opkøb af lokalforankrede installationsfirmaer har virksomheden udviklet sig til en central spiller på øen. I dag er Knudsker El ApS ejet af Peter Lund Olsen og Anders Mahler, som sammen har en klar vision: at være den foretrukne samarbejdspartner for både erhvervslivet, offentlige institutioner og private på Bornholm.

Læs mere på Knudsker-el.dk.