Lokale partnerskaber
styrker genbrug og praktisk læring

SA-Service, der specialiserer sig i salg, service og udlejning af hårde hvidevarer, har sagt ja til at deltage i et projekt med Bornholms Affaldssortering (BOFA) og Forberedende Grunduddannelse (FGU), der fokuserer på reparation og genbrug af kasserede maskiner.

På Bornholm spirer et spændende samarbejde mellem SA-Service, Bornholms Affaldssortering (BOFA) og Forberedende Grunduddannelse (FGU). Målet? At tage et skridt mod en mere bæredygtig ø ved at fokusere på reparation og genbrug af hårde hvidevarer.

Steen Andersen, grundlæggeren af SA-Service og et koryfæ inden for branchen med 30 års erfaring, er en fortaler for hands-on-erfaring og har derfor takket ja til at være med til at guide lokale unge gennem et nyt og spændende program, der er designet til at lære dem at reparere hårde hvidevarer som en del af deres FGU.

Men hvad gør dette partnerskab så unikt?
BOFA spiller en central rolle ved at have indvilget i at sætte kasserede hårde hvidevarer til side og hver eneste reparerede genbrugsmaskine vil blive dobbelttjekket af Steen. – Hvis noget er riv-rav-ruskende galt, kommer maskinen selvfølgelig ikke videre. Skulle det vise sig, at man kommer hjem med én, der alligevel ikke duer efter en måned, det kan jo ske, når vi ikke kender historikken på maskinerne, så finder vi selvfølgelig ud af det.

I Rønne har man i øvrigt fået opsat en container, hvor det er muligt at donere brugte hårde hvidevarer til formålet, og der er måske endda flere på vej. – Vi har diskuteret, om der skal være en ekstra container enten hos mig eller hos BOFA, men vi afventer og ser, hvordan det går, forklarer han. – Jeg tror dog, at det ville være en god idé. Når der for eksempel er boligselskaber, der renoverer køkkener og ikke længere har brug for de gamle maskiner, giver det rigtig god mening, at der er ekstra plads til, at de nemt kan donere, så det ikke kun er Hr. og Fru Jensen, vi henvender os til.

Ekstra værdi for lokalsamfundet

Programmet har fire unge i alderen 16 til 20 tilmeldt, og det er foranket hos FGU Bornholm i Rønne, der har sit eget lille værksted. Der er en faglærer tilknyttet, som med rådgivning fra Steen har sørget for det helt rigtige værktøj. Opstår der behov for sparring eller mere avanceret læring, flyttes undervisningen hen til SA-Service’s værksted, og hele holdet har allerede været på besøg hos SA-Service for at se på faciliteterne og hilse på Steen.

– Jeg håber virkelig, at nogle af de unge vil finde ud af, at det her er sjovt og får lyst til at dykke dybere ned i det på et tidspunkt. Der er mangel på folk med den slags færdigheder, så hvis man er interesseret og har flair for det, så venter der både praktikpladser og jobmuligheder hos mig, afslører Steen Andersen, der selv er uddannet elektriker, og han understreger, at der er adskillige veje ind i branchen. – En af mine ansatte er for eksempel uddannet lastvognsmekaniker, og han elsker bare at arbejde med fejlfinding.

Steen Andersen tilføjer, at arbejdet er langt bedre end sit rygte: – Hvis du går tilbage 25 år, var det virkelig hårdt. I dag har vi sækkevogne, der kan klare trapper, og regler om altid at være to til at løfte. Sådan var det ikke i min tid, men i dag ved man, at det er vigtigt at passe godt på sine medarbejdere og deres rygge.

Han forklarer også, at projektet godt kan bruge flere samarbejdspartnere med tiden, hvis det bliver en succes. – Der har været flere, der blev inviteret med i projektet, men som takkede nej – måske af frygt for, at de ville miste indtjening på bekostning af projektet. Men ind imellem er man nødt til at sige ja, selvom det ikke umiddelbart virker som en pengemaskine. Hvis vi virkelig vil fremme udviklingen, både inden for genbrug og for at tiltrække flere til branchen, er det sådan, vi kommer videre, og nogle gange, er der bare nogen, der må tage de første skridt.

Jeg forestiller mig en grøn ring – et fuldt fungerende cirkulært system, hvor for eksempel Bornholms Regionskommune bliver involveret.

Steen Andersen

Ejer, SA-Service

På lang sigt har Steen Andersen stor tiltro til, at projektet har potentiale til at vokse. – Jeg forestiller mig en grøn ring – et fuldt fungerende cirkulært system, hvor for eksempel Bornholms Regionskommune (BRK) bliver involveret. BRK køber mange hvidevarer hvert år til institutioner og lignende. Man kunne spare mange penge ved at etablere et fast system, hvor man overtog reparerede varer i stedet. Selvfølgelig vil visse butikker miste lidt indtjening, men der vil være potentiale i reparationsdelen, hvis den udvides, og genbrug bliver mere udbredt – hårde hvidevarer holder ikke for evigt, men ofte i meget længere tid, end mange går og tror.

AF TINA TOFT MØLLER

Hvad er FGU?

Forberedende Grunduddannelse (FGU) er for unge under 25 år, der ikke er klar til at starte eller fuldføre en anden ungdomsuddannelse af faglige, personlige eller sociale årsager. Formålet er at forberede den unge til en erhvervsuddannelse, gymnasial uddannelse eller job. Uddannelsen tilbyder forskellige spor, skræddersyet til den enkeltes unikke behov og interesser.
Kilde: ug.dk, uvm.dk

Om SA-Service

SA-Service har 25 års erfaring med salg, service og udlejning af hårde hvidevarer. Virksomheden er beliggende i Nexø og har tre biler, der kører over hele Bornholm. SA-Service sælger også husholdningsartikler og har sin egen webshop.

Se mere på sa-service.dk