Opskriften på et succesfuldt generationsskifte
At undlade en grundig planlægning af generationsskiftet koster på bundlinjen. Det fortæller tidligere bagermester, Jesper Dam, og senior forretningsudvikler ved Erhvervshus Hovedstaden, Ebbe Mølsted-Møller. Mød begge til erhvervsarrangementet ’Sætter du pris på din virksomhed?’ den 23. januar på Hotel GSH i Rønne, hvor temaet er ejerskifte.
Det kan have store konsekvenser, hvis et generationskifte ikke planlægges ordentligt. Det ved bagermester Jesper Dam, der overtog faderens bageri, Johannes Dam & Søn, tilbage i 1990. Dengang fik man aldrig fundet en strategi, der passede perfekt til virksomheden. Og selvom Jesper afviste det første tilbud ved forhandlingsbordet, der – ifølge hans revisor – ville kræve en årlig omsætningsforøgelse på 10 procent i fem år, accepterede han efterfølgende en delvist forbedret aftale, der skulle vise sig at kaste en lang skygge over hans selvstændige liv i mange år.
”Det var hårdt – rigtig hårdt,” erindrer den tidligere bagermester, der knoklede for at vende skuden for Aakirkeby-bageriet med de superkendte rugkiks – og det lykkedes i sidste ende, men det krævede store ofre at klare sig igennem krisen. ”Allerede efter halvandet år var jeg desværre nødt til at skære i medarbejderstaben og indføre andre besparelser for at overholde gældsaftalen med min far. Det var selvfølgelig ikke drømmen som ny virksomhedsejer.”
Det var hårdt – rigtig hårdt. Allerede efter halvandet år var jeg desværre nødt til at skære i medarbejderstaben og indføre andre besparelser for at overholde gældsaftalen med min far. Det var selvfølgelig ikke drømmen som ny virksomhedsejer.
Derfor var Jesper Dam ikke i tvivl om, at der skulle iværksættes et nøje planlagt generationsskifte, hvis hans bagerudlærte søn, Jacob Dam, en dag skulle føre arven videre. ”Jeg ønskede ikke, at han skulle få den samme svære start, som jeg selv havde,” forklarer Jesper. I 2015, da Jacob vendte hjem til øen med solide erfaringer på CV’et – herunder opbygningen af et økologisk bageri sammen med tv-kokken, kogebogsforfatteren og forretningsmanden Claus Meyer – masser af gåpåmod og nye idéer, tog Jesper derfor initiativ til at starte ejerskifteprocessen.
”Sammen med min revisor fik jeg i forbindelse med en omstrukturering omdannet virksomheden til et aktieselskab,” forklarer Jesper. ”Det muliggjorde oprettelsen af separate holdingselskaber for mig og min søn, hvor jeg ejede 51 procent, mens han fik 49 procent via et gældsbrev. Når der var overskud, delte vi det. Målet var, at han gradvist skulle påtage sig mere ansvar, samtidig med, at gældsbrevet blev minimeret. I 2021, da Jacob på alle måder var klar til et fuldt ejerskab, sikrede han finansiering af de resterende 51 procent gennem banken.”
Jesper Dam, der således har givet bagermestertitlen videre til sjette generation i familien, beskriver processen som ” en stille, rolig og glidende overgang, der har virket naturlig for alle”, er stadig involveret i virksomheden, der tæller 18 medarbejdere og en omsætning på over 7,3 millioner. Han arbejder nemlig i bageriet, og så sidder han i bestyrelsen som formand, hvilket passer ham særdeles godt.
Jesper reflekterer: ”Mit engagement er blevet mindre, men Jacob går all-in på flere spændende investeringer og planlægger bl.a. også en masse festligheder i anledning af, at vores rugkiks har 100-års fødselsdag i 2024. Det bliver vildt, og jeg synes, det er utroligt dejligt, at se hans aftryk på virksomheden. Jeg har selvfølgelig en mening om meget, men tiderne forandrer sig hurtigere, end jeg følger med. Mit håb for fremtiden er derfor, at intet dikteres af mig eller fortiden – jeg tror snarere, det er vigtigt, at forretningen forbliver dynamisk og tilpasser sig fremtidens krav.”
Komplekse farvande
Jesper Dam formår at ramme en nerve, når han fortæller om udfordringerne ved at navigere gennem generationsskiftets komplekse farvande. Perspektivet deles af Ebbe Mølsted-Møller, senior forretningsudvikler ved Erhvervshus Hovedstaden, der har koordineret erhvervsbegivenheden ’Sætter du pris på din virksomhed’, planlagt til den 23. januar på Hotel GSH.
”Med grundig forberedelse og gode aftaler er det lettere at bevare en positiv stemning blandt de involverede parter, hvilket er essentielt for et succesfuldt generationsskifte,” siger han og opfordrer virksomhedsejere til at reflektere over skiftet allerede fem år før, man ønsker et salg.
Ebbe Mølsted-Møller fortsætter, ”Mange undervurderer mængden af detaljer, der skal falde på plads: Hvornår skal det ske, og hvordan skal det foregå? Hvis du har flere børn, og et af dem ønsker at overtage, bør du i god tid beslutte, hvem der skal føre virksomheden videre, når du trækker dig tilbage, og hvordan du skal kompensere de andre børn.”
Han påpeger dog, at der er en særlig blind vinkel, som deværre betyder, at mange kommer for sent i gang med processen. Som han udtrykker det: ”At indlede samtalen om et ejerskifte eller et generationsskifte er ikke let. Man må erkende, at tiden ikke står stille. Derfor er det en tanke, som mange udskyder, men det er essentielt at kommunikere åbent og ærligt hele vejen igennem – først og fremmest med sig selv.”
Styr på timingen betyder også, at du ikke risikerer at være tvunget til at føre virksomheden videre, hvis du er kørt træt i det eller bliver ramt af sygdom eller lignende. ”Det kan medføre et stort værditab og i værste fald en konkurs,” fortæller Ebbe Mølsted-Møller, der samtidig fremhæver en anden fordel ved rettidig omhu.
Med grundig forberedelse og gode aftaler er det lettere at bevare en positiv stemning blandt de involverede parter, hvilket er essentielt for et succesfuldt generationsskifte.
”Mange, især unge, har svært ved at skaffe flere millioner hurtigt, selvom bankfinansiering kan spille en rolle. For unge med studiegæld bliver udfordringen endnu større. Til gengæld er det muligt at indgå en aftale, hvor den interesserede gradvist kan købe sig ind i virksomheden. Start derfor med at lave en plan for, hvordan du vil give slip på din virksomhed – også selvom den ikke er salgsmoden i øjeblikket,” råder han.
Skal Jesper Dam give et råd videre til andre, der står for at skulle foretage et generationsskifte, så er han da heller ikke ikke i tvivl om, hvordan du skal starte: ”Tag en grundig snak med dine rådgivere. Det er dem, der er eksperterne.” Og Ebbe Mølsted-Møller er helt enig. ”Du skal have styr på, hvordan virksomheden finansielt skal struktureres, så du skaber størst mulig finansiel fleksibilitet efter generationsskiftet – på den måde kan du opretholde din livsstil samtidig med, at der er ressourcer til at føre virksomheden videre,” slutter han og indskyder, at der er flere forskellige støttemuligheder at hente på området.
AF TINA TOFT MØLLER
Om arrangementet ’Sætter du pris på din virksomhed?’
Business Center Bornholm og Erhvervshus Hovedstaden afholder arrangementet ’Sætter du pris på din virksomhed’ den 23. januar 2024 på Hotel GSH i Rønne.
Formålet er at give bornholmske virksomhedsejere indsigt i, hvordan de kan forberede deres virksomheder til fremtiden og overveje generationsskifte.
Programmet inkluderer en kort velkomst, økonomiske og juridiske indsigter fra Jette P. Jørgensen, leder af Center for Ejerledede Virksomheder på CBS, samt konkrete erfaringer fra lokale virksomhedsejere på Bornholm – herunder Jesper Dam, bager og bestyrelsesformand for Johannes Dam & Søn.
Der vil også informeres om muligheder for økonomisk støtte og gratis og uforpligtende rådgivning.
Tilmelding og yderligere information om arrangementet findes her: Arrangementer – Business Center Bornholm
Har du behov for yderligere rådgivning til et ejerskifte?
Der er i øjeblikket forskellige muligheder gennem EU-programmet SMV:PRO – dem kan du læse om her. SMV:PRO er en del af virksomhedsprogrammet, virksomhedsprogrammet.dk/smv:pro
Eventet er arrangeret med økonomisk støtte fra EU’s Regionalfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.