Seniorer – Bornholms oversete vækstmotor

Business Center Bornholm inviterer til et gå-hjem-møde med inspiration til samtaler og aftaler, hvor ledere kan få konkrete værktøjer til at sikre virksomhedens fortsatte vækst og udvikling gennem seniormedarbejderes værdifulde bidrag.

Med en aldrende arbejdsstyrke på Bornholm bliver det stadig vigtigere for virksomheder at fastholde deres seniormedarbejdere – eller at tiltrække nye. Derfor sætter Business Center Bornholm (BCB) nu fokus på, hvordan virksomheder kan skabe rammer, der kan fastholde eller tiltrække seniormedarbejdere. Det handler om at se potentialet i erfarne medarbejdere – og sikre, at de forbliver en aktiv del af Bornholms erhvervsliv.

Det fortæller Jørn Pedersen, senior erhvervskonsulent hos BCB. Han er tovholder for et gå-hjem-møde for interesserede virksomhedsledere, hvor seniormedarbejdernes potentiale bliver udfoldet. Målet er også at give praktiske råd og inspirere til at tage den nødvendige samtale med de ældre medarbejdere, så de kender alternativerne, før de pludselig går på tidlig pension eller efterløn.

”I en tid med mangel på arbejdskraft bør ledere være proaktive på området. Det er ikke kun en fordel, det er også blevet en nødvendighed. I mange år har øens virksomheder ikke haft brug for at rekruttere eller fastholde deres medarbejdere på denne måde, men med de små årgange, vi ser nu, er det tid til at tage fat og finde nye måder at sikre en stabil arbejdsstyrke.”

Det er dog ikke altid, at seniormedarbejdere tager initiativ til at diskutere deres fremtid i virksomheden ”Måske tænker de ikke over, at der er mulighed for andre vilkår. Uanset hvad; hvis den nødvendige dialog aldrig finder sted, kan det resultere i, at de går på pension – simpelthen fordi ingen har taget det første skridt, forklarer Pedersen.

Enkle og effektive løsninger

BCB har derfor samlet et panel med lokale virksomheder, der vil dele deres erfaringer med at fastholde seniormedarbejdere. ”Vi henvender os især til små eller mellemstore virksomheder, der blot har brug for løsninger, der både er enkle og effektive,” siger Christia Lodahl, erhvervschef hos Business Center Bornholm.

”Mange virksomheder har ikke en HR-afdeling, og nogle er så små, at dialogen om seniorpolitik måske ikke engang er en del af hverdagen. På en arbejdsplads med 10 medarbejdere er det måske direktøren selv, der tager den første snak. Så hvordan finder man en struktur, der passer til netop den virksomhed? I mange tilfælde kan svaret være at integrere punktet i MUS-samtalen eller andre opfølgningssamtaler.”

Ifølge Lodahl handler det om at finde win-win løsninger for medarbejdere og virksomheder. ”Hvordan gør vi det på en god måde? Hvad skal der til for, at seniorerne bliver på arbejdspladserne? Og hvilke modeller kan virksomhederne bruge for at tænke det ind i deres daglige drift? Måske er der opgaver, der kan justeres, så de passer bedre til medarbejderens behov, i stedet for at vedkommende stopper helt.”

Hun fortsætter: ”Vi står over for en generel mangel på arbejdskraft i hele Danmark, og det er derfor afgørende, at vi kigger på vores ressourcer. Vi har rigtig meget ’guld’ derude blandt vores seniorer, og hvis vi lykkes med at fastholde dem, har vi mulighed for at dække et stort behov i arbejdsstyrken. Seniorsegmentet er meget stort på øen, og det er vigtigt, at vi arbejder strategisk med det.”

Hvornår er man senior?

I takt med at levealderen stiger, bliver grænsen for, hvornår man egentlig er senior på arbejdsmarkedet, mere flydende. Folkepensionsalderen er nu 67 år og forventes at stige til 69 år i 2035, men for mange er det ikke alderen i sig selv, der afgør, hvornår man trækker sig. Ifølge Det Nationale Center for Arbejdsmiljø er det ofte helbredet eller arbejdets krav – både fysiske og mentale – der kan få medarbejdere til at forlade arbejdsmarkedet før tid.

”Det kan også være drømmen om mere frihed i hverdagen – tid med børnebørnene, mindre pres,” indskyder Pedersen, ”hvilket typisk kan opstå omkring 60-års alderen. Derfor opfordrer vi virksomheder til at have en løbende dialog med deres medarbejdere. Det handler om at tage temperaturen på, hvor de står.”

Christa Lodahl er enig og tilføjer, at selvom der er grænser for, hvad man som leder kan spørge medarbejdere om, så er det vigtigt at skabe et miljø, hvor fleksible muligheder er en naturlig del af samtalen. ”Hvis man aldrig taler om, hvordan arbejdsopgaverne kan tilpasses, risikerer man, at medarbejderne tror, at de ikke har nogen fremtid i virksomheden, og så går de på pension. Derfor er det afgørende at tage dialogen tidligt – det kan virkelig gøre en forskel,” understreger hun.

Fleksibilitet er nøgleordet, påpeger Lodahl. ”For nogle handler det om at gå ned i tid, for andre om at få nye opgaver. Det vigtige er, at det ikke føles som ’mere af det samme.’ Jeg har selv set medarbejdere blive flere år ekstra på arbejdspladsen, fordi vi fandt en løsning, der passede dem. Mange seniorer er klar til at blive, hvis bare arbejdsopgaverne tilpasses deres behov.”

Lodahl fremhæver også, at det ikke kun handler om fastholdelse, men også tiltrækning. ”Bornholm ser flere seniortilflyttere, der kunne være interesserede i at arbejde. Samtidig kan lokale bornholmere have lyst til at prøve noget nyt i deres seniorår. Seniorer er en uvurderlig ressource, og det fulde udbytte kræver, at vi er åbne og kreative i vores tilgang.”

Med BCB-arrangementet håber hun at inspirere flere til ledere at se potentialet i seniorerne: ”Vi vil gerne åbne øjnene for, hvordan det her kan gribes an – og hvorfor det er så vigtigt for både medarbejdere og virksomheder.”

AF TINA TOFT MØLLER

Gå-hjem-møde med BCB: Senior-medarbejdere er guld værd

Dato: 8. oktober 2024, kl. 14:00-16:30
Sted: Green Solution House, Strandvejen 79, 3700 Rønne
Arrangør: Business Center Bornholm

Indhold:

  • Erfaringens værdi
  • Mentorordninger
  • Fleksible arbejdsmuligheder
  • Succeshistorier fra virksomheder

Oplægsholder: Lis Petersson. Lis arbejder som sparringspartner på individuelt og organisatorisk plan med ledere og medarbejdere, og er derudover skribent for bla. Dansk HR og Væksthus for Ledelse samt vært på podcasten ’Alderbedst’.

Der er ligeledes mulighed for at netværke med andre lokale virksomheder.

Arrangementet kræver tilmelding via dette link.