Den hårde prøve står vi overfor nu
Tæt sparring, stor imødekommenhed og en høj grad af professionalisme har gjort samarbejdet med de bornholmske virksomheder og institutioner gnidningsfrit, lyder det anerkendende fra Siemens Gamesa.
Den hårde prøve står vi overfor nu
Af Jon Albjerg Ravnholt
24. november 2020
Tæt sparring, stor imødekommenhed og en høj grad af professionalisme har gjort samarbejdet med de bornholmske virksomheder og institutioner gnidningsfrit, lyder det anerkendende fra Siemens Gamesa.
De seneste to et halvt år har Lasse Groth Friis for Siemens Gamesa Renewable Energy A/S været i løbende dialog med Rønne Havn og Offshore Center Bornholm om forberedelserne til det arbejde, der i disse uger går i gang.
Vi startede dialogen meget tidligt, og det var supergodt. Det er væsentligt for samarbejdet, at der har været en positiv dialog. De har været meget strukturerede og professionelle, og de viser helt klart, at de vil det her, lyder det anerkendende fra projektopbygnings manageren.
Det var også den tidlige dialog, der gjorde, at Siemens Gamesa
ikke havde betænkeligheder ved at lægge udskibningen af
havvindmøllerne til Kriegers Flak fra Rønne Havn, selvom den store havneudvidelse først lige var gået i gang på det tidspunkt. Den tætte sparring betød, at Siemens Gamesa kunne få indflydelse på, hvordan havnen blev bygget, så de var sikre på, at den levede op til deres – og dermed senere eventuelle andre havvindmøllevirksomheders– krav.
Vi har kunnet hjælpe hinanden med at skabe et produkt, vi begge synes er fantastisk.
Rønne Havn har andre kvalifikationer
Gennem Offshore Center Bornholm har Siemens Gamesa fået en oversigt over, hvilke virksomheder der er med i samarbejdet og opfylder kravene for at udføre arbejde på sitet. Det er et arbejde, som Siemens Gamesa normalt selv varetager, når de rykker ind nye steder, men det har Offshore Center Bornholm taget på forhånd for at lette processen for energigiganten.
Har der så været udfordringer i, at det for de fleste af de lokale underleverandører er et helt nyt område, de bevæger sig ind på? Er det sværere i forhold til f.eks. at arbejde i Esbjerg Havn, hvor man har et par årtiers erfaring med offshore-industrien og dens krav?
Uanset hvor du er, vil der altid være udfordringer. Om det så er en ny eller gammel havn. Men de har været minimale i Rønne Havn, og vi har kunnet justere dem gennem daglig dialog. Rønne Havn har nogle andre kvalifikationer end de havne, der er vant til offshore-arbejde, og de svarer nogle gange på andre måder, end vi er vant til. Men når de får input fra os, løber de med det. Og så er de altså bestemt ikke helt uerfarne, siger Lasse Groth Friis.
Lokal arbejdskraft
Når man taler med de lokale virksomheder, der arbejder på Siemens Gamesas site, går det igen, at sikkerhedskravene er højere,
end man er vant til. Det er dog ikke særskilt for Bornholm, beroliger Lasse Groth Friis:
Uanset hvor man kommer hen, er de lokale virksomheder overraskede over de krav, der stilles. Men sikkerheden ligger i vores DNA, for sker der ulykker med så store komponenter, som vi arbejder med, så er det altså alvorlige ulykker. Derfor er det vigtigt.
Når arbejdet med at samle havvindmøllerne går i gang i december,
kommer der til at være omtrent 70 mand på sitet konstant. Det er folk både fra Siemens Gamesa og deres underleverandører, og her finder Siemens Gamesa så vidt muligt lokale til de opgaver, det ikke kræver stærkt specialiseret arbejdskraft at løse, fordi det giver dem større smidighed.
Vi prøver at hyre folk ind via Jobcenter Bornholm, som vi er i fast dialog med. De har en god idé om de profiler, vi skal bruge, og de har været superskarpe, så hatten af for dem! Tager jeg fat i dem, fordi jeg skal bruge folk til en opgave, har jeg cv’er på 6-7 emner inden for få timer.
Den hårde prøve
Winni Grosbøll kalder andetsteds i dette magasin opgaven med
udskibning af havvindmøller for en eksamen, Bornholm skal bestå for at bevise, at øen også vil være i stand til at løfte energiøprojektet.
Har vi bestået indtil videre?
Ja, der er bestået, lyder det betryggende fra Lasse Groth Friis. – Det har været yderst positivt indtil nu, og vi er sikre på, at vi har et godt set-up, selvom det stadig er early days. Den hårde prøve står vi overfor nu, men det skal nok blive godt. Render vi ind i problemer, skal vi have folk stående klar til at løse ad hoc-opgaver, men vi har alle indikationer på, at det gør de også. Min mavefornemmelse siger mig, at der er tjek på, at alt er, som det skal være.