​Succes med lokal indsats

Ifølge lokale aktører kan man ved hjælp af samarbejde tiltrække flere store opgaver inden for offshoreprojekter – det vil skabe endnu flere arbejdspladser på Bornholm og ikke mindst bidrage til bæredygtig energiudvikling.

Efter omfattende forberedelser kunne Task Engineering ApS meddele i maj i år, at de havde sikret sig deres første ordre og dermed blev den første bornholmske virksomhed, som leverer mandskab til havvindmølleindustrien.

Ordren kom fra Vestas og omfatter levering af teknikere og administrativt personale til Baltic Eagle-projektet, der involve­rer pre-installationen af 50 havvindmøller på Rønne Havn A/S. Disse vindmøller skal forsyne 475.000 tyske husstande med elektricitet og forventes at være operationelle i Østersøen nær den tyske ø Rügen i 2024.

Projektet, der startede denne oktober, er blevet en succes, fordi virksomheden – for at være rigtigt klædt på til tilbudsgiv­ningen – tidligt i forløbet samarbejdede med lokale myndighe­der, bl.a. Jobcenter Bornholm og Bornholms Regionskommune (BRK), samt Business Center Bornholm (BCB), som har hjulpet med at sikre kvalificeret arbejdskraft og bidraget med igangsæt­ning og gennemførsel af ISO-certificeringer.

Claus Andersen, direktør for Task Engineering ApS, udtaler: – Ordren åbner op for en bred vifte af mekaniske færdigheder, og en bred vifte af faglærte mekaniske folk er i spil. Indtil vide­re har vi ansat tre lokale som offshore-siteassistenter, og derud­over har vi ansat 14 teknikere med forskellige faglige baggrun­de. Her har EnergiØ-ressourcer været med til at opkvalificere dem med nødvendige kurser for at blive godkendt til at lave installationsarbejde hos Vestas – bl.a. Global Wind Organiza­tion (GWO) Basic Safety Training i førstehjælp, brand, højde­redning og meget mere.

Allan Funch Kofod, virksomhedskonsulent ved BRK, kom­plimenterer Task Engineering ApS for at udvise rettidig omhu. Han forklarer: – Da Task Engineering ApS fortalte, at de havde planer om at byde på Vestas-projektet, kunne vi hurtigt rådgi­ve dem om, hvordan – og hvor – de skulle rekruttere. Desuden havde de lavet en komplet liste over de kompetencer, projektet ville kræve, og baseret derpå kunne vi sikre støtte fra projektet ’Klar til Energiø Bornholm’ til bl.a. sikkerhedskurser udviklet af GWO.

–  I mine øjne har Task Engineering ApS haft succes, fordi de inkluderede andre i processen og var åbne for feed­back, når der opstod udfordringer. Dette gjorde det muligt for os, der stod på sidelinjen, at yde den bedst mulige støtte.

Christa Lodahl

Erhvervschef hos Business Center Bornholm (BCB)

Åbner døre til flere opgaver

Hos Business Center Bornholm (BCB) er erhvervschef Christa Lodahl ikke i tvivl om, at holdånd er vejen frem for at sikre flere store bornholmske opgaver i fremtiden og roser i den forbin­delse Task Engineering ApS for deres eksemplariske tilgang.

– Opkvalificeringen er af afgørende betydning, men det er også vigtigt, hvordan man i øvrigt agerer for at sikre sig en op­gave af denne størrelse. Det kræver grundig forberedelse og et aktivt samarbejde med mange lokale aktører, siger hun. Hun tilføjer: – I mine øjne har Task Engineering ApS haft succes, fordi de inkluderede andre i processen og var åbne for feed­back, når der opstod udfordringer. Dette gjorde det muligt for os, der stod på sidelinjen, at yde den bedst mulige støtte. Ek­sempelvis betød det, at vi tidligt spottede behovet for ISO-cer­tifikater. Derfor sørgede vi for at tilbyde ekspertbistand og øko­nomisk støtte igennem erhvervsfremmeprojekter, så de hurtigt kunne få dette på plads. Det er dog vigtigt at understrege, at Task Engineering ApS har udført alt det hårde arbejde, og de fortjener fuld anerkendelse for deres indsats.

Claus Andersen

Claus Andersen

Direktør for Task Engineering ApS, ejer af Sydhavnens Motorværksted og medstifter af Offshore Center Bornholm.

Task Engineering ApS har på knap et år sikret sin første ordre og styrker dermed Bornholms position inden for offshore-projekter.

Læs mere på ocbornholm.com

Allan Funch Kofod

Allan Funch Kofod

Virksomhedskonsulent ved BRK og projektleder i forbindelse med Klar til EnergiØ Bornholm.

Omvendt sætter Task Engineering ApS stor pris på den lo­kale support. Det fortæller direktør Claus Andersen : – Ellers havde vi været nødsaget til at sende vores mandskab på kurser i Esbjerg med de store omkostninger, det ville have medført! Drømmescenariet er selvfølgelig stor hyppighed i kurserne, fordi de pt. bliver udbudt, når efterspørgslen er stor nok. Vi har eksempelvis flere nye medarbejdere, der starter i november og december, og det er forbundet med store omkostninger at have nye medarbejdere i venteposition, men sådan er det jo nogle gange at bo på Bornholm, og vi er glade og taknemlige for den indsats, der allerede bliver gjort.

Christa Lodahl er enig i, at det vil være en fordel at kunne le­vere flere kurser på de rigtige tidspunkter for at sikre, at born­holmske virksomheder kan bidrage til at løse de større opgaver. Ikke kun for at skabe erhvervsvækst, men også for at bidrage til at Bornholm bliver centrum for skabelsen af intelligent, grøn energi: – På sigt håber vi, at mange flere skal arbejde inden for dette område, så der er et stort fokus på at sikre nem adgang til de her kurser. Jo lettere det er at komme på kurser, jo flere hin­dringer fjerner vi for de lokale virksomheder.

Dette nikker Allan Funch Kofod til: – Det handler selvfølge­lig om udbud og efterspørgsel. Hvis der er nok, der arbejder in­den for dette område, vil det være naturligt at udbyde kurserne på Campus Bornholm. Det er dog ikke billigt, og du skal helst have 11-12 personer per kursus, før det kan betale sig. Når jeg ser ind i krystalkuglen og hører om Bornholms forskellige pro­jekter og ikke mindst det, der sker i Rønne Havn A/S, så indike­rer det tydeligt, at der kommer mere volumen. Alt i alt er der et fremtidsperspektiv på det her område, der peger 40-50 år frem, så i forhold til lokale job- og uddannelsestilbud, går vi en spæn­dende tid i møde.

AF TINA TOFT MØLLER

Bornholms Regionskommune, Business Center Bornholm, Offshore Center Bornholm, Campus Bornholm og Jobcenteret samarbejder i projektet Klar til EnergiØ Bornholm. Målet er at afdække arbejdskraftbehovet i 0-3 år frem, støtte virksomheder med ISO-certificeringer, tilbyde anlægstilskud og kompetenceudvikling til bornholmske medarbejdere og ledere. Alt dette for at forberede Bornholm på det store potentiale indenfor energiø, vindmøller og offshore-området i de kommende år.

Kilde: BRK