’Der kan være flere som os på øen’
Søren Würtz (PRECURE) ser gerne flere højteknologiske virksomheder finder vej til Bornholm.
PRECURE i Allinge har store globale kunder og drømmer om flere højteknologiske virksomheder på Bornholm.
PRECURE er en teknologivirksomhed med adresse i Allinge, der fokuserer på sundhedsteknologi. De udvikler innovative løsninger til forebyggelse af arbejdsrelaterede skader, især inden for muskelrelaterede lidelser. PRECURE kombinerer avanceret sensorteknologi og kunstig intelligens for at forbedre arbejdsforhold og øge medarbejdernes trivsel. Deres produkter bruges ofte i erhverv, hvor fysisk arbejde er en del af hverdagen for at minimere belastninger og risiko for skader.
Selv om virksomheden har bornholmsk adresse, så er fokus rettet mod det udenlandske marked.
”Vores danske marked er ret beskedent. 90 procent af vores kunder er internationale,” siger Søren Würtz, CEO hos PRECURE.
Han er medstifter af PRECURE og er af tragiske omstændigheder ny i stillingen som CEO.
”Samlet set har vi haft noget modvind det sidste års tid. Der har været en økonomisk udfordring, men værst af alt var, da vores CEO og medstifter gik bort for fire måneder siden. Det har været hårdt både rent menneskeligt, mentalt men også organisatorisk,” siger han.
”Vi står dog et økonomisk stabilt sted nu efter at have indgået aftaler med store og interessante spillere på markedet, så efter en periode, hvor vi har kæmpet dag til dag, så er virksomheden stabiliseret og økonomien positiv nu.”
Det globale marked
PRECURE’s services omfatter fysiske produkter som wearables og appløsninger, der kan monitorere og indsamle data til at foretage effektive forbedringer.
Desuden omfatter abonnementsløsningen også online onboarding kurser samt løbende vejledning og mulighed for uddannelse af superbruger.
Det er naturligvis en løsning, der henvender sig til store aktører på det danske såvel som internationale marked og ikke de helt små virksomheder
”Vores strategi er meget klar. Vi sælger vores løsninger til forsikringsselskaber og globale virksomheder. Det handler både om volumen og økonomi, men også fordi det er den type virksomheder, som er klar til næste skridt. Vi har også samarbejder på Bornholm, men vores største potentiale er i udlandet med samarbejdspartnere, som i høj grad er klar på next step indenfor området med forebyggelse og nedslidning af arbejdsstyrke og arbejdsrelaterede skader.”
På den måde skal PRECURE hele tiden ligge i skærefladen mellem at være foran, men ikke for langt foran.
”Vi kan sælge til små virksomheder, og vores løsninger giver faktisk rigtig god mening for også mindre virksomheder, men de er der bare ikke helt endnu. De står et andet sted, men når de kommer dertil, så skal vi være klar til at gribe dem. Det betyder, at her og nu så skal vores optik være indstillet på de helt store fx forsikringsselskaber,” forklarer han.
Bornholms betydning
Her kommer Bornholm ind i billedet. Når man har hele verden som sin markedsplads, er det så en fordel eller en ulempe at have base på en klippeø i Østersøen langt fra verdens metropoler?
”Via vores arbejdsgang og produkttype, så får vi meget foræret. Vi arbejder nemlig 100 procent digitalt. Så bare der er wifi, så er vi på. Vi behøver ikke store opbevaringsfaciliteter tæt på verdens største byer. Faktisk har vi ikke engang brug for et kontor, men til nød et lillebitte lager. Vi sælger jo ikke produkttyper som ferske madvarer, der skal være hos kunden indenfor 12 timer,” siger han, men uddyber så:
”På den måde har vi ikke en logistisk udfordring i form af frygten for om X eller Y skib kommer frem til tiden. Vi arbejder online og kan altså være i kontakt med vores kunder, hvornår det skal være.”
Online vel at mærke. For selv om internettet har bundet verden så tæt sammen, at et firma på Bornholm kan være i kontakt med en kunde i New York på få sekunder, så kommer der alligevel en vis form for logistik ind i billedet.
Et spørgsmål om geografi
”På et eller andet tidspunkt i processen så skal vi besøge kunden. Det er en nødvendighed, og her kommer der en klar udfordring. For det første så skal vi være sikre på forbindelsen fra Bornholm til Københavns Lufthavn og fly videre derfra, men også retur igen. Et besøg i Zürich bør kunne klares på en dag, men på grund af vi altid skal videre til Bornholm fra København, så kan flytrafikken til øen få stor betydning for os, og om besøget tager en eller to dage ikke mindst, når rejseaktivitet er tæt på at være ugentligt.”
Men kan et døgn mere virkelig gøre en forskel?
”Det korte svar er ja. For en lille virksomhed målt på hænder som vores, så er en tabt arbejdsdag virkelig mærkbar. På den måde kommer vi ikke udenom, at placeringen på Bornholm er en udfordring. Den ekstra dag gør det dyrt og mere tidskrævende end nødvendigt. Det kan være ret frustrerende.”
Bornholm er et godt sted for en startup med fordele som få udgifter og billig husleje.
Manglende arbejdskraft
Det kan føre til, når PRECURES vokseværk taler for det, at der skal ansættes en repræsentant med tilstedeværelse i udlandet fx Nordamerika.
Her åbnes der allerede for den næste dør i samtalen om de udfordringer, der følger med at etablere en ambitiøs virksomhed på Bornholm, men med et internationalt afsætningsområde.
”Arbejdskraft. Så enkelt kan det siges. Vi har brug for specialiseret arbejdskraft, og det er meget svært at opdrive de kompetencer på Bornholm. Vi har fx en dataspecialist fra Spanien, og i en virksomhed der er så digitalt funderet som vores, så bliver det allerede tidligt i processen en udfordring at rekruttere de rette folk, hvis man skal finde dem her.”
Kunne man her gøre noget anderledes?
”Bornholm har et stærkt miljø indenfor turisme og fødevarer, men der mangler et økosystem for teknologiske virksomheder. Det er dog en vanskelig proces. Når den specialiserede arbejdskraft ikke er her, så kommer virksomhederne ikke. Når virksomhederne ikke er her, så kommer specialisterne ikke. Så udover at der mangler boliger og andet for at tiltrække flere, så mangler der ganske enkelt en teknologisk virksomhedsskov med store og små virksomheder, der kan tale sammen og lære ad hinanden. Energiøen er for mig at se et oplagt afsæt til at få et forstærket samarbejde med universiteterne, så vi kan få unge studerende indenfor feltet hertil.”
Kan Bornholm tilbyde noget?
Det åbner naturligvis for et opfølgende spørgsmål. Giver det overhovedet mening at drømme om flere teknologiske virksomheder på Bornholm?
”Ja, det gør det. Bornholm er et godt sted for en startup med fordele som få udgifter og billig husleje. Der er også en god kultur for at hjælpe hinanden. Vi er jo en case, som det ikke har været let for Business Center Bornholm at vejlede men BCB har kløet på med krum hals og været en stor hjælp. Andre i lokalmiljøet træder også hurtigere og lettere til med hjælp og gode ideer.”
Hvordan kommer det lokale ellers til udtryk som en styrke?
”Det kan være på investordelen. I København skal man måske konkurrere med 99 andre startups om investormidler eller bare for at få nogen i tale. Her på øen er der måske to andre inde i billedet. Det er ganske enkelt lettere at få ting til at ske, men man skal også huske på, at alle omkring opstarten og etableringen af PRECURE har en tilknytning til Bornholm. Vi er ikke kommet ud af blå, så der er stadig en stor indsats at gøre for kommunen, hvis der skal komme flere til øen som os.”
AF SØREN SORGENFRI