Grønne drømme

Borntek Industri A/S har taget ansvarsfulde skridt indenfor grøn omstilling og omfattende ESG-rapportering. Her deler virksomheden indsigter og erfaringer med at omfavne en mere bæredygtig fremtid.

Borntek Industri A/S -  af Kristoffer Linus
Borntek Industri A/S

Borntek Industri A/S har gennem de seneste år gjort grøn omstilling til en central del af deres virksomhedsidentitet. Virksomheden er underleverandør indenfor spåntagende bearbejdning i metaller og plast – kunderne er typisk maskinbyggere eller virksomheder, der er stærke indenfor pladebearbejdning. Læs mere på borntek.dk

I september 2022 fusionerede Borntek Industri A/S to loka­tioner på Lillevangsvej og skabte en moderne og mere bære­dygtig maskinfabrik, som de kalder ’Den grønne maskinfabrik’. Ønsket er at bidrage bedst muligt til Bornholms Bright Green Island-strategi om et 100 % bæredygtigt og CO2-neutralt sam­fund i 2025. Derfor har man gennem Business Center Born­holm bl.a. været med i projektet ’Bæredygtig Bundlinje Born­holm’.

Fabrikschef Ole Schou Mortensen udtaler: – I takt med at virksomheden vokser, er vi nødt til at lave nogle fastere ram­mer og flere ensartede procedurer, og så er det selvfølgelig vig­tigt for os at tilpasse os på det grønne område, og vi vil gerne gå ekstra langt, fordi det både er meningsfuldt og spændende. Vi laver procedurer for at imødekomme krav fra ISO-certifice­ringerne, men også for at sikre, at vi gør tingene ens hver gang.

Best practies

Ejer og direktør Casper Poulsen supplerer: – Øvelsen går groft sagt ud på at spørge: ”Hvor lille et aftryk kan vi lave?” Vi har gode mennesker ansat, der alle vil gøre en forskel i vores lille andedam. Det kræver selvfølgelig en stor dedikation fra teamet, fordi det betyder tilpassede procedurer, så vi lever op til visse standarder – eksempelvis er alle nødt til at være 100 % enige om, hvordan vi affaldssorterer.

Hvor langt vil I gå for at nå jeres mål – og hvorfor?

– På et eller andet tidspunkt begynder det selvfølgelig at ry­ge op på et niveau, hvor det kommer til at koste rigtig mange penge, men vi har fået målt vores risikovilighed, og den er for­holdsvis høj. Vi er villige til at gå i nul og endda at betale lidt for det, for det er ikke alle tiltag, der behøver at være en god forret­ning – men der er faktisk mange områder, hvor forandringerne løfter både økonomien og kvaliteten.

Om ESG-krav

ESG er en måde at strukturere arbejdet med bæredygtighed på. ESG står for Environment, Social og Governance og kan fx dække over: miljø- og klimamæssige forhold, fx CO2-udledninger, ressourceforbrug, affald eller biodiversitet, men også information om en virksomheds påvirkning af det omgivende samfund og dets evne til forsvarlig selskabsledelse. Fra 2024 skal alle børsnoterede virksomheder med mere end 500 ansatte samt pengeinstitutter, realkreditinstitutter og forsikringsselskaber rapportere på bæredygtighed inden for ESG.

Kilde: Dansk Industri m.fl.

En ”ongoing” proces

Virksomheden startede sin grønne omstilling for et par år si­den, og der er sket meget siden da, men der skal ske endnu me­re, fortæller Ole Schou Mortensen: – Det hele startede med et workshop-forløb via Business Center Bornholm i grønne regn­skaber og Klimakompasset, der har givet os et indblik i vores CO2-aftryk, og hvordan vi kan reducere det. Snart har vi des­uden fået indsamlet et helt års data, der vil danne en ny base­line for vores indsats.

Ejer og direktør Casper Poulsen oplyser, at der hurtigt viste sig at være flere lavthængende frugter at tage fat i, og han rå­der andre i en lignende situation til ikke at lade sig overvælde: – Det væsentlige er at danne sig et overblik og forstå, hvad der giver mening for ens egen virksomhed. Derefter kan man så in­tegrere de grønne principper skridt for skridt. Vi har eksempel­vis lagt ud med certificeringer som ISO 14001, der har givet os mulighed for at fokusere på de væsentligste miljøforhold i virk­somheden, og så har vi arbejdet meget med ESG-krav i forhold til bl.a. arbejdsmiljøet.

Hvilke konkrete forbedringer har I lavet indtil videre, og har I fået støtte til noget?

Ole Schou Mortensen – Vi har bl.a. fået økonomisk støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til at investere i en plade­fræser, der gør det muligt at genanvende plast. Derudover har vi haft konsulentbistand til at guide os i at minimere vores for­brug, identificere potentielle forretningscases og udarbejde en masterplan, der inkluderede skift til LED-belysning og større investeringer i solcellepaneler til taget. Det bliver spændende at se, hvad det kommer til at betyde på længere sigt. Vi har des­uden konverteret fra gasdrevne trucks til elektriske og automa­tiseret en del af vores processer.

Casper Poulsen: – Lige nu er vi kommet til et sted, hvor vi søger specialiseret konsulenthjælp til at nå vores seneste mål. Vi vil gerne investere massivt i ny teknologi, så vi kan flytte nogle af vores aktiviteter til weekender, hvor vi kan køre ube­mandet med maskiner, fordi det rent energimæssigt kan være en fordel i forhold til vores forbrug. Vi er nærmest blevet lidt nørdede med at opsøge muligheder for at minimere vores aftryk og innovere måder at gøre det på. Det er ikke en trend, men en ”ongoing” proces for os – samtidig er vi overbeviste om, at det også er nødvendigt for at overleve og trives i fremtiden.

AF TINA TOFT MØLLER

Casper Poulsen

Casper Poulsen

Ejer og direktør, Borntek Industri A/S

Foto: Borntek Industri A/S

Ole Schou Mortensen

Ole Schou Mortensen

Fabrikschef, Borntek Industri A/S

Foto: Borntek Industri A/S