Interview af Søren Würtz, Chief innovation officer
ved Precure

I forbindelse med Business Center Bornholms nyligt afholdt arrangement ”Fremtiden er nu” ville jeg gerne vide mere om innovationsvirksomheder på Bornholm. Søren Würtz var så venlig at lade mig interviewe ham om, hvordan han ser sin virksomheds plads på Bornholm og i verden.

Af Mads Voigt Hingelberg, journalist ved Innovation Lab.

23. juni 2020

I forbindelse med Business Center Bornholms nyligt afholdt arrangement ”Fremtiden er nu” ville jeg gerne vide mere om innovationsvirksomheder på Bornholm. Søren Würtz var så venlig at lade mig interviewe ham om, hvordan han ser sin virksomheds plads på Bornholm og i verden.

Hvem er I?

“Vi er en tech-virksomhed. Vi prøver at flytte et manuelt håndværk som kiropraktisk behandling til en mere databaseret tilgang. Så vi kommer ud over et subjektivt totalbillede af en given problematik.”

På Precures hjemmeside er virksomheden mål beskrevet som:

”I dag er vores forretning fokuseret på, at hjælpe mennesker med smerter og at udvikle produkter til at forhindre smerter i albuen, ryg, nakke og skulder.”

Hvad betyder teknologi for jer?

“Tech er vigtigt for os. For os er det også et skridt mod at flytte traditionelle måder at arbejde på hen til noget, som er mere højteknologisk. Så vi bliver mere præcise i vores tilgang. Uden teknologi havde vi ikke en virksomhed.”

Hvordan er det at drive virksomhed fra Bornholm?

“Fordelen ved Bornholm er tilgangen. Det er meget nemmere at komme i tale med de rette. Man kan bruge netværket til at få fat i de rigtige mennesker. Det er en fordel; Det giver dig 2 minutters ekstra taletid. Det er også nemmere at få sparring og rådgivning, og der er er lidt mindre konkurrence i forhold til støttekroner.”

Hvilke udfordringer oplever du i din hverdag?

“Som teknologivirksomhed skal vi radikalt forandre en bestemt vanemåde og hele måden at have arbejdsmiljø på ude i vores kunders virksomheder. Og så er det en udfordring at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Vi står for at skulle ekspandere, og vi kan desværre ikke få højt kvalificeret arbejdskraft til Bornholm.”

Hvad med de fysiske rammer for jeres arbejde?

“Det er ikke en udfordring i forhold til fysisk placering. Vi driver principielt vores forretning over internettet, og vi bruger meget specialiserede medarbejdere, hvoraf mange af dem bosiddende i København, hvor vi også har et kontor.”

Hvis jeg siger Bornholm og innovation, hvad siger du så?

“I mit verdensbillede, når man er i et lille samfund, så tænker man mere traditionelt: ”Sådan har vi altid gjort, så det skal vi ikke ændre.” Omvendt ser jeg en stor lyst til at flytte nogle ting. Særligt inden for de sidste år er det er gået op for bornholmerne, at de ikke kan klare sig uden resten af verden, og at der er en masse gode synergier. Derfor skal innovationen komme nedefra for at kunne komme ud i verden. Den innovative del har fået en niche på Bornholm, f.eks virksomhederne inden for fødevarer, som har dannet deres eget innovationsnetværk.”

Nu er du stifter af virksomheden og fra Bornholm, men hvad med de andre stiftere?

“Alle os stiftere har en relation til Bornholm som enten indfødte eller tilflyttere. Som i alle andre små samfund er man ”tilflytter” selv efter 20 år. Det tager et par generationer, inden man er indfødt.”

Her til sidst, Søren, hvordan ser du fremtiden for iværksætteri og innovation på Bornholm?

“Der er en pil i retning af mere og mere innovation på Bornholm. Miljøet omkring iværksætteri er også blomstret. I nogle tilfælde er det bedre end i København, men jeg kunne godt tænke mig, at iværksættermiljøet bliver mere alsidigt. Mad og drikke, superfedt, men der mangler noget mere variation og nogle andre elementer. Man innoverer jo inden for de områder, man er indenfor: Skolelærere opfinder ikke rumraketter, så når der er meget landbrug og mad på øen, er der naturlige relationer i den retning i forhold til innovation. Generelt synes jeg, at infrastrukturen er ok, men der kunne godt være bedre relationer mellem det bornholmske og det københavnske innovationsmiljø – særligt i forhold til den specialiserede arbejdskraft.”