Projektet er afsluttet
“Faglært er Fedt” (2020-2023) var et projekt, hvor Business Center Bornholm var projektejer og arbejdede med fokus på at sikre fremtidens faglærte arbejdskraft på Bornholm. Projektet blev støttet med millioner og introducerede nye metoder til at få flere unge til at vælge – og fuldføre – en erhvervsuddannelse.
Baggrund:
Der er stigende mangel på faglært arbejdskraft i Danmark, forværret af bl.a. coronakrisen. Mange unge fravælger erhvervsuddannelser, og næsten 25% af lærlingene dropper deres uddannelse. Projektet adresserede disse udfordringer med en række konkrete indsatser.
Indsatser og metoder:
Information og virksomhedsbesøg:
Materialer om lokale erhvervsuddannelser blev udviklet og delt, bl.a. via videnhubs og skolebesøg. Der blev skabt et fast koncept for virksomhedsbesøg, som skulle give unge positive oplevelser med faglært arbejde.Rollemodeller:
Et netværk af 20-30 lærlinge blev etableret. Disse fungerede som rollemodeller og inspirerede unge gennem skolebesøg og digitale platforme.Praktikpladsgaranti:
En eksisterende ordning sikrede praktikpladser til alle erhvervselever på Bornholm, hvilket fjernede usikkerheder og motiverede flere til at vælge erhvervsuddannelser.Virksomhedssupport og uddannelse:
Lokale virksomheder modtog værktøjer, kurser og individuel sparring for at forbedre lærlingenes praktikforløb. Dette inkluderede hotline-support, evalueringer og temamøder.
Resultater:
Projektet resulterede i konkrete værktøjer og metoder, der styrkede koblingen mellem unge, uddannelser og erhvervslivet. Flere initiativer, som lærepladsoversigten og virksomhedskataloget, er videreført af UU Bornholm.
Fremadrettet:
Erfaringerne fra projektet er samlet i en slutrapport, som kan tjene som inspiration for andre, der arbejder med rekruttering og fastholdelse af faglærte på landsplan.
Projektet demonstrerede, hvordan lokale behov og ressourcer kan udnyttes til at skabe bæredygtige løsninger for fremtidens faglærte arbejdsstyrke.
> Faglærterfedt.dk
Læs mere om projektet og den fulde afsluttende rapport, samt hvilke tiltag der er videreført fra projektet.
>Find det hele her
Bornholmermodellen -Praktikpladsgaranti på Bornholm
Bornholmermodellen var projektet der førte til “Faglært er Fedt“
Kort om projektet
Toneangivende virksomheder inden for erhvervsfaglige brancher på Bornholm gik sammen om at garantere praktikpladser til unge bornholmere. Målet var at sikre fremtidens faglærte arbejdskraft på øen. Projektet har skabt en stærk model for samarbejde mellem virksomheder og kommunen, som fremover kan videreføres.
Resultater og højdepunkter
2019 blev et rekordår:
Projektet kulminerede i 2019, som blev et år præget af store succeser. I alt blev der indgået 419 uddannelsesaftaler med elever bosiddende på Bornholm – en stigning på 12,3 % i forhold til 2018. Specielt sundhedsområdet oplevede en markant vækst med en stigning på hele 47,4 % i antallet af indgåede aftaler. Dette demonstrerer, hvordan fokuseret samarbejde og innovative løsninger kan skabe konkrete resultater.
Virksomhedernes og kommunens indsats:
Borgmester Winni Grosbøll har fremhævet, at rekordåret er resultatet af en fælles indsats mellem kommunen og de lokale virksomheder. Især inden for social- og sundhedsområdet er der opnået imponerende resultater, hvilket er et vigtigt skridt i forhold til at sikre kvalificeret arbejdskraft til ældreområdet.
Fordele og forpligtelser for virksomheder
Fordele:
- Øget synlighed gennem kampagner og praktikevents.
- Deltagelse i årlige praktikpladsdatingsessioner.
- Rekrutteringsstøtte, herunder matchning af elever til ledige pladser.
- Administrativ hjælp til rekrutteringsprocesser.
Forpligtelser:
- Godkendelse til at tage elever inden for relevante uddannelser.
- Samarbejde om at finde plads til elever, der ikke selv kan finde en praktikplads.
- Mulighed for delaftaler, hvis virksomheden ikke kan dække hele uddannelsesforløbet.
- Fremme af praktikpladsgarantien blandt samarbejdspartnere.
Fremadrettet arbejde
På baggrund af projektets succes blev “Faglært er fedt” skudt i gang, det skulle bygge videre på erfaringerne og styrke rekrutteringen til erhvervsuddannelser på Bornholm.
Projektet “Bornholmermodellen” har ikke alene opnået sine mål, men også skabt et solidt fundament for fremtidig indsats for at sikre kvalificeret arbejdskraft til øens mange brancher.